Nyheter
Jojk ska ljuda vid ursäktsgudstjänst – trots allt
Samiskt råd ändrar sin tidigare avrådan

Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att rekommendera jojk under högtidsgudstjänsten den 23 oktober i Luleå domkyrka. Därmed frångår man sin tidigare avrådan, som kritiserats för att skuldbelägga den traditionella sångkonsten.
Samiska rådet i Svenska kyrkan har beslutat att rekommendera jojk under högtidsgudstjänsten den 23 oktober i Luleå domkyrka. Beskedet är en helomvändning från den avrådan som rådet utfärdade tidigare, och som Dagen skrev om nyligen.
“Det är viktigt för Samiska rådet att påminna om kyrkans historiska roll i att undertrycka jojken och att den belastats med syndastämpel. Detta förtryck har fortfarande i dag inverkan på en del samers upplevelser av jojk i kyrklig kontext,” skriver Samiska rådet i ett uttalande.
“Svenska kyrkan måste vara delaktig i att visa vägen bort från detta förtryck, men får samtidigt inte tvinga på människor något de anser olämpligt och fel. Vägen till försoning måste beträdas varsamt och få ta tid.”
Ingen jojk under försoningsgudstjänsten 2021
När rådet nu bestämmer sig för att tillåta jojk, konstaterar man att det inte förekom någon jojk när den första “ursäktsgudstjänsten” hölls i domkyrka i november i höstas.
“Vid den andra ursäktsgudstjänsten i Luleå anser rådet därför att det är lämpligt med jojk. Det stämmer överens med de beslutade åtaganden och på detta sätt har båda hållningarna kring jojkens plats i gudstjänsten getts utrymme”, skriver rådet.
Omprövningen av beslutet gjordes av det samiska råd som tillträdde tidigare i år.
Ville byta sång mot jojk
Diskussionen uppstod sedan jojkaren och renskötaren Jörgen Stenberg, som inbjudits att dela med två sånger på umesamiska under den planerade gudstjänsten, nekats att i stället framföra en jojk.
– Det finns ett antal samer som bär på den här skammen, och på den här känslan att jojken är syndig. Sånt som man har lärt sig via kyrkan, sa Jörgen Stenberg till SVT Nyheter tidigare i juni.
I sitt nya beslut understryker Samiska rådet att det inte finns något förbud mot jojk i Svenska kyrkan, och att sångarten förekommer allt oftare i gudstjänster.