Nyheter
Jordbävning kan ha relevans för Jesusbild
Turinsvepningen, som sägs föreställa ett avtryck av Jesus, har dömts ut som en förfalskning från medeltiden. Italienska forskare för nu fram tesen att linneduken kanske ändå är från Jesus tid, och till sin hjälp använder de sig av en jordbävning.

År 33 skakades Jerusalem av en jordbävning, och det är anledningen till att dateringen av den berömda turinsvepningen är felaktig. Det hävdar italienska forskare vid universitetet Politcnico di Torino, som menar att jordbävningen som mätte 8,2 på Richterskalan kan ha gjort att tidigare mätningar inte är pålitliga.
1988 gjorde forskare vid Oxfordsuniversitetet en kol 14-analys på linneduken, med resultatet att den daterades till mellan år 1260 och 1390. Men enligt de italienska forskarna ska jordbävningen ha satt igång en process som ska ha ökat halterna av kol 14-isotoper, och därmed kan linneduken vara äldre än vad som tidigare uppmätts.
Forskare från Oxford har redan dömt ut resonemanget, och kommit med kritiken att annat arkeologiskt material från antiken inte ska ha påverkats på samma sätt.
Sista ordet lär inte vara sagt i frågan i det “arkeologiska kriget” mellan Italien och Storbritannien. Turinsvepningen förvaras i en katedral i den italienska staden Turin, och vissa påstår att Jesus sveptes in i just denna linneduk då han begravdes, och att avtrycket som finns bevarat är bilden av den historiske Jesus. Äkta eller inte, den diskussionen har förts under en längre tid, och lär inte avta i och med det här. Värt att notera är att Vatikanen aldrig gett sig in i diskussionen om turinsvepningen föreställer den historiska Jesus eller inte.