Nyheter
“Just nu är det svårt att veta hur mangyanerna ska få mat”
PMU stöttar arbete bland ursprungsbefolkningen i Filippinerna som har drabbats av pandemi och tyfoner

En av personerna som medverkade via länk på lördagens missionskonferens var Juvelyn Gumal-in från Filippinerna. Hon har i många år försökt att hjälpa ursprungsbefolkningen mangyanerna på ön Mindoro som just nu kämpar mot coronapandemin och fröbrist.
Efter att coronapandemin slog till för ett drygt år sedan har många av invånarna i Filippinerna förlorat sina arbeten. Olika former av reserestriktioner har också försvårat situationen och i slutet av förra året drabbades landet dessutom av flera tyfoner som orsakade stor förödelse.
Och som vanligt är det de fattigaste som drabbas allra värst.
– Just nu är det svårt att veta hur mangyanerna ska få mat, säger Juvelyn Gumal-in som i veckan har besökt tre av ursprungsbefolkningens samhällen på ön Mindoro, rakt söder om huvudstaden Manilla.
Frön det bästa alternativt
Hon berättar att tyfonerna har förstört många grödor, bland annat stora bananodlingar som mangyanerna livnär sig på, och att reserestriktionerna förhindrar mangyanerna från att ta sig till marknader för att sälja frukt och grönsaker samtidigt som de inte kan köpa fröer för att plantera nya frukter och grönsaker. För tillfället meddelar hon att det även är svårt för mangyanerna att få tag på salt.
Enligt Juvelyn Gumal-in har mangyanerna, utöver stöd från PMU i Sverige, även fått statlig hjälp. Men behoven är stora och ris – som de bland annat har fått – är en kortsiktig lösning.
– Frön är det bästa alternativt. Då kan de själv odla bananer som växer året runt samt andra säsongsgrödor, säger hon till Dagen och berättar att bristen på banan bland annat märks genom att landets bananchipstillverkare har tvingats dra ned på produktionen på grund av råvarubrist.
Vaccinskepsis bland ursprungsbefolkningen
Coronavaccin ses av de flesta som nödvändigt för att få slut på coronapandemin. I Filippinerna har vaccineringen kommit i gång i mindre skala – enligt Juvelyn Gumal-in är det framför allt hjälparbetare och sjukvårdspersonal som har fått vaccin.
Mangyanerna har inte erbjudits vaccin än. Och i dagsläget vet Juvelyn Gumal-in varken om de kommer att få ett erbjudande, eller om vaccinet kommer att vara gratis.
– Dessutom är ursprungsbefolkningen skeptiska till vaccin, många vill inte bli vaccinerade mot covid. Det är ett dilemma och jag har hört att vissa av dem är beredda att avstå från statligt ekonomiskt stöd om motkravet är att de ska ta vaccin.
Mycket förböner behövs
Juvelyn Gumal-in är chef för PMU:s lokala samarbetspartner Pampamayanang Mangyan Ugnayan Inc. (PMUI). Organisationen arbetar för mangyanernas grundläggande rättigheter och hon uttrycker stor tacksamhet över biståndet från PMU.
Efter besöken i tre av mangyanernas samhällen i veckan konstaterar hon samtidigt att det inte räcker – behoven är enorma.
– Vi behöver praktisk hjälp eftersom vi har problem att erbjuda mat till vissa i ursprungsbefolkningen. Det finns mark som kan odlas, men utan fröer får befolkningen varken mat eller inkomster. Och dessutom behövs det mycket förböner.