Nyheter
Kaggeholms folkhögskola säljer sina lokaler
Pingströrelseägda Kaggeholms folkhögskola flyttar från Ekerö utanför Stockholm, där pingstledaren Lewi Pethrus startade verksamheten på 1940-talet. Men utbildningen för de cirka 250 eleverna fortsätter.

På tisdagsförmiddagen fick eleverna information om att styrelsen för Kaggeholms folkhögskola har fattat ett inriktningsbeslut om att flytta från Helgö i Ekerö kommun, cirka tre mil från Stockholms centrum, samt att sälja den nuvarande anläggningen.
Exakt vart flytten går vet man inte i dag, men ambitionen är att komma närmare centrala Stockholm.
– Genom en flytt kan vi komma närmare samhället och närmare församlingsrörelsen som skolan är en del av, säger Daniel Josefsson, ordförande i styrelsen för Kaggeholms folkhögskola.
Det handlar alltså inte om att lägga ner någon utbildningsverksamhet, utan syftet är att utveckla folkhögskolan framåt, uppger han. En viktig faktor i beslutet har varit stora renoveringsbehov på upp emot 30-40 miljoner kronor de närmaste åren för att anpassa skollokalerna till moderna förhållanden.
I dag bedriver Kaggeholm utbildningslinjerna allmän, bibel, media och musik samt ett antal externa kurser. Ett 50-tal hel- och deltidsanställda är verksamma vid folkhögskolan, som också har ett internat för elevboende.
När pingstledaren Lewi Pethrus och Filadelfiaförsamlingen i Stockholm köpte Kaggeholms slott (från 1725) och 1942 drog i gång folkhögskolan var det ett viktigt projekt i pingströrelsen, att jämföra med andra stora satsningar som tidningen Dagen och LP-verksamhten.
1961 tog pingströrelsen gemensamt över Kaggeholms-utbildningen. Tusentals elever har genom åren passerat skolan.
Nu ska arbetet med att hitta nya lokaler påbörjas. Men det kan dröja innan en slutgiltig flytt blir verklighet.
– Under tiden fortsätter våra kurser som vanligt, och det går att söka våra utbildningar inför nästa höst, säger Clas Newman, rektor på Kaggeholms folkhögskola.
Vad har du fått för reaktioner från elever och personal på beslutet att flytta utbildningen?
– Jag har fått blandade reaktioner. En del tycker det känns sorgligt, och det har jag förståelse för. Vi har funnits här i 70 år, och platsen betyder och har betytt mycket för många. Samtidigt finns det andra som tycker det är väldigt roligt och spännande med en flytt, säger Clas Newman.
Läs mer:"En ideologisk utmaning för Kaggeholm"