Nyheter

Kamp för rätt att gå i skola belönas

Nobels fredspris 2014 tilldelas indiern Kailash Satyarthi och pakistanskan Malala Yousafzai. Det meddelar norska Nobelkommitténs ordförande Thorbjørn Jagland.

###
Publisert Sist oppdatert

Kailash Satyarthi och Malala Yousafzai tilldelas priset för sin kamp mot förtryck av barn och ungdomar samt alla barns rätt till utbildning.

Kailash Satyarthi, som verkar i Gandhis anda, har lett olika protestaktioner och demonstrationer, samtliga fredliga, för att rikta sökarljuset på grovt utnyttjande av barn för ekonomisk vinning, heter det i motiveringen.

Han har också bidragit till viktiga internationella konventioner om barns rättigheter.

Malala Yousafzai har, trots sin unga ålder, redan i flera år kämpat för flickors rätt till utbildning och har genom sitt exempel visat att också barn och unga kan bidra till att förbättra sin egen situation, framhåller den norska Nobelkommittén.

- Vi är otroligt glada, det är fantastiskt. Det skickar en signal till unga människor om att de kan göra skillnad — inte enbart presidenter och stora organisationer, säger Tiina Nevala, pr- och kommunikationsasvarig på Massolit förlag, som i fjol gav ut Malala Yousafzais bok "Jag är Malala" i Sverige.

Nevala påpekar att Malala Yousafzai varit aktiv i många år, trots att hon är ung, och att hon arbetar på en grundläggande nivå rörande allas rätt till utbildning.

- Och utbildning är en förutsättning för demokrati och varaktig fred.

"Jag är Malala" gavs ut av Ica bokförlag som sedermera köptes upp av Massolit förlag. Boken har sålt i ungefär 20 000 exemplar och kommer i storpocket i januari.

Nobelkommittén har tidigare anklagats för att spela en politiserad roll och försöka lyfta frågor på egen hand. Men professor Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet och Notre Dame-universitet i USA, anser att kommittén här gör rätt som tar upp den globala frågan om barns utbildning och barnarbete.

- Nu väljer man att lyfta en global fråga vilket man gjort några gånger. Då tycker jag att man har rätt att göra det.

Mats Karlsson, direktör för Utrikespolitiska institutet, kommenterar:

"Jag är otroligt glad. Kampen mot det strukturella våld som utövas mot kvinnor runt om i världen har belönats, och det är i högsta tid. Att två personer från samma region i världen får det är också symboliskt".

Powered by Labrador CMS