Nyheter

Kardinal Anders Arborelius: Danskt lagförslag är ett stort ingrepp på religionsfriheten

Danmarks förslag om att alla predikningar måste vara på danska får biskopar att agera.

Publisert Sist oppdatert

De katolska biskoparna i Norden har nu skrivit brev till danska regeringen där de kräver att ett nytt lagförslag stoppas.

– Det blir pinsamt om det här förslaget kommer upp i Europadomstolen, säger svenska katolska biskopen och kardinalen Anders Arborelius, en av dem som reagerat starkt på den planerade lagen.

Enligt uppgifter i medier syftar förslaget till att få bättre kontroll över muslimska församlingar, där man predikar på arabiska. Men samtidigt kommer förslaget från den socialdemokratiska regeringen under Mette Frederiksen att göra att alla predikningar i landet som inte är på danska måste översättas och offentliggöras, även alltså predikningar på till exempel tyska eller engelska – annars förbjuds de.

Detta är en allvarlig inskränkning i religionsfriheten, konstaterar Nordiska katolska biskopskonferensen, som möttes den 15–17 mars. Biskopskonferensen har därför skrivit ett brev till den danska regeringen och uppmanat den att tänka om.

– Vi gick igenom religionsfriheten i olika länder under konferensen. Just nu är det svårast i Danmark på olika sätt. Lagförslaget som nu är aktuellt syftar till att stoppa extremistiska islamistiska predikanter. Men dessa tillhör oftast inte registrerade samfund, så de kommer ändå att gå “under radarn”, säger kardinal Anders Arborelius till Dagen.

– Sedan är frågan om vem som ska censurera predikningarna? Det fordras en hel apparat till detta. En predikan är ofta spontan. Om man då säger något som är utanför det skrivna ordet så ska detta bli straffbart. I praktiken är det nästan omöjligt att genomföra den planerade lagen, säger han och tillägger att det blir “pinsamt” om förslaget hamnar i Europadomstolen.

“Strider mot tolerans och frihet”

Förslaget skulle i sin nuvarande form inte minst drabba minoritetskyrkorna i landet, menar de nordiska biskoparna, och det “strider mot den tradition av tolerans och frihet som Danmark är stolt över”, säger de. Även Katolska biskopskonferensen i EU, COMECE, har uppmärksammat predikoförbudet. Kardinal Jean-Claude Hollerich, ärkebiskop i Luxemburg, säger att förslaget “äventyrar religionsfriheten”.

Andra kyrkor som reagerat mot lagförslaget är Anglikanska kyrkan, samt företrädare för Europeiska kyrkokonferensen (CEC), som företräder ortodoxa, protestantiska och anglikanska kyrkotraditioner, däribland den lutherska folkkyrkan i Danmark.

Europa-biskop Robert Innes i Anglikanska kyrkan tycker liksom kardinal Hollerich att religionsfriheten i Europa hotas.

“Andra länder kan haka på”

“Jag är säker på att förslaget bottnar i en genuin övertygelse om att en övervakning av de religiösa minoriteter som kan upplevas som en risk skulle påverka säkerhetsläget i landet positivt”, säger Robert Innes till tidningen The Guardian. Robert Innes menar att det är viktigt att påverka den danska regeringen att hitta andra lösningar. “Min farhåga är att andra länder kommer att haka på om danskarna genomför detta. Det skulle vara en mycket oroande utveckling”, säger han.

Robert Innes, liksom kardinal Hollerich, pekar på att det danska förslaget går emot lagstadgad rätt till religionsfrihet. Religionsfriheten skyddas i EU bland annat i artikel 9 i Europakonventionen och artikel 10 i EU-stadgan om de grundläggande rättigheterna. Religionsfriheten innefattar att få utöva religion på sitt eget modersmål. Det danska lagförslaget riskerar att bli diskriminerande för minoritetsgrupper, menar kritikerna.

Kardinal Hollerich säger i sitt uttalande att han är oroad över både det danska lagförslaget och för utvecklingen i stort i Europa när det gäller religionsfrihet.

Inte isolerad företeelse

“Det finns en utbredd oro över det här förslaget. Detta är inte en isolerad företeelse. Jag tror att vi måste vara mycket mer alerta när det gäller inskränkningar i religionsfriheten och utövandet av religion. Misstänksamheten mot minoritetsgrupper ökar hela tiden”, säger han.

Kardinal Anders Arborelius säger att även han tror att förslaget – om det genomförs – bland annat skulle kunna drabba karismatiska invandrarförsamlingar i storstäderna.

– Det blir ett stort ingrepp för dem. Många av deras predikanter talar ofta länge och utan manus, säger han.

Delar du kardinal Hollerichs bild av att det just nu finns en oroande bild av inskränkningar i religionsfriheten i Europa?

– Ja, det får man nog säga. Vi har ju bland annat talat om restriktionerna runt corona. I Finland, till exempel, kan man inte pålägga kyrkorna samma restriktioner som finns i många andra länder. I Finland står religionsfriheten starkare. Kanske har det att göra med ett tidigare statskyrkosystem i vissa länder, där stat och kyrka stod varandra nära.

– Det finns inskränkningar lite varstans just nu. Om man ska vara öppen så är det nog främst islam man ofta i dag vill markera mot, men man vill inte säga det rent ut. Eventuella förbud drabbar även andra, bland annat Katolska kyrkan.

Kan ha motsatt effekt

Kardinal Anders Arborelius säger att också sådant som förbud mot konstitutionella friskolor och utvisningar av konvertiter finns med i bilden när det gäller inskränkningar av religionsfriheten, liksom det förbud mot anonyma gåvor från utlandet som redan finns på plats i Danmark.

– Syftet med inskränkningarna är att motverka extremism. Men de kan ha motsatt effekt. När det gäller inskränkningarna i gudstjänstbesök kan det skapa en antagonism mot statliga förordningar. Detta kan skapa en motsättning mellan religiösa grupper och statliga myndigheter, säger han.

I Danmark finns redan ett “stort problem” vad gäller avstånd mellan invandrare och danskar, och det lagförslag som nu är aktuellt riskerar att späda på dessa problem, säger kardinalen.

Kommer ni att få svar på ert brev, tror du?

– Ja, det tror jag. Jag gissar att det statliga rådet kommer att reagera på något sätt. Förhoppningen är att man drar tillbaka förslaget så att det inte går igenom i Folketinget.

Kardinal Anders Arborelius berättar att han också kommer att ta upp frågan med andra kyrkor.

– Den här frågan är ju inte aktuell i Sverige. Men det kan vara bra att man är förberedd om den kommer upp. Vi ska ha ett möte med Equmeniakyrkan, och då tänker jag ta upp detta, och jag kan också tänka mig att vi kommer att ta upp den i andra sammanhang.

Powered by Labrador CMS