Nyheter

Karin Wiborn: Det är kris – men evangeliet dör aldrig

Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan.
Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan, tycker inte att man ska stirra sig blind på medlemsstatistik.
Publisert Sist oppdatert

Trots vikande medlemssiffror under hela 2000-talet är kyrkoledaren Karin Wiborn i grunden optimistisk inför kyrkans framtid.

– Det är klart att det är kris, men evangeliet dör aldrig, säger hon till Dagen.

Frikyrkoundersökningen 2021 visar att medlemstappet fortsätter, och att antalet församlingar minskat med 25 procent sedan millennieskiftet.

Det skulle kunna få en och annan att tappa modet, men Karin Wiborn, biträdande kyrkoledare inom Equmeniakyrkan, tycker att man måste se det större perspektivet.

– Vi ska vara medvetna, men får inte förfäras. Det finns risk att vi annars börjar jaga medlemmar bara för siffrornas skull. Men vårt uppdrag är att förkunna evangelium och göra Jesus känd, trodd och älskad. Det får inte skymmas av detta, säger hon.

Tältets folk

Hon pratar om frikyrkligheten som “tältets folk”, alltså människor som bryter upp, går vidare och lämnar det invanda.

– Det kanske inte är de stora gudstjänsterna som kommer betyda mest i framtiden. När jag särskådar mig själv, vad som betytt mest, så är det snarare den mindre kommunitetsgemenskapen. Jag tror att det är i de små församlingarna som framtiden ligger, säger hon.

“Tjänar på samfunden”

Samtidigt tycker hon det är tråkigt att samfundsstrukturerna efterfrågas allt mindre.

– Vi tjänar på att ha samfunden, när det gäller att organisera utlandsmissionen och utbilda pastorer. Den svåra frågan blir hur vi samlar våra resurser om vi inte har de här organisationerna, säger hon.

“Finns enorm kraft”

Och även om medlemsantalet sjunker, ser Karin Wiborn en kyrklighet som inte backar för tidens utmaningar.

– Det finns en enorm förmåga hos församlingarna att organisera sig efter behov. Det såg vi inte minst under flyktingvågen 2015 och nu senast under pandemin där kyrkorna gått över till digitala sändningar. Det finns en enorm kraft, om vi vågar ställa om.

Men ställa om till vad? Det är den svåra frågan, som Karin Wiborn funderar mycket på.

– Kanske är de stora proklamationernas tid förbi. Men evangeliet dör aldrig, utan söker sig ständigt nya vägar, säger hon.

Fakta: Mer ur Frikyrkorapporten

  • Frikyrkan tappar i de områden där den traditionellt varit som starkast, till exempel i Jönköping och Västerbottens län.
  • Den tappar inte lika mycket, utan till och med växer något i Mälardalen och i Stockholm, Malmö och Göteborg.
  • Den växt som finns, sker främst utanför de etablerade frikyrkosamfunden.
Powered by Labrador CMS