Nyheter

Kartläggning visar: Så nära var Notre-Dame att rasa

Den världskända katedralen Notre-Dame i Paris var närmare kollaps under branden i våras än vad som hittills varit känt. Det framkommer i en detaljerad kartläggning av brandförloppet som New York Times gjort.

Den 750 ton tunga spiran föll i branden.
Den 750 ton tunga spiran föll i branden.
Publisert Sist oppdatert

Branden utbröt den 15 april klockan 18.18. En nyanställd larmövervakare såg varningsordet "brand" på sin skärm, och bad en av kyrkovakterna att titta till vindsutrymmet. Vakten gick upp till sakristians vindsutrymme och konstaterade att det inte alls fanns någon brand. Det dröjde en halvtimme innan det stod klart att det var på huvudbyggnadens vind – inte sakristians – som det brann. Först då larmades räddningstjänsten. Branden var då redan utom kontroll.

Det försenade larmet kom att prägla hela släckningsarbetet. "Det är som att starta ett 400-meterslopp flera dussin meter bakom", säger vice brandchefen Jean-Marie Gontier till New York Times.

Läs även | Små donatorer betalar notan för Notre-Dame

Allt nära rasa

Under kvällen stod det klart för brandmännen att hela Notre-Dame mycket väl kunde vara på väg att rasa samman eftersom lågorna hade nått katedralens norra torn. Där hängde nämligen åtta stora kyrkklockor i träbalkar. Om träbalkarna gav vika kunde de fallande klockorna fungera som rivningskulor och krossa hela norra tornet, som i sin tur kunde dra med sig södra tornet och resten av katedralen i raset.

Flera brandmän arbetade rakt under de tunga kyrkklockorna för att släcka branden i norra tornet. New York Times skriver att det enda skälet till att Notre-Dame står kvar i dag är att brandmännen valde att riskera sina liv under släckningen. Kvart i tio på kvällen kunde räddningstjänsten konstatera att branden var under kontroll och att katedralen hade räddats. Taket hade dock blivit raserat och den 750 ton tunga spiran hade fallit i branden.

Större än livet

Borgmästaren i Paris fjärde arrondissement, Ariel Weil, säger till tidningen att "det fanns en känsla att något större än livet stod på spel och att Notre-Dame kunde gå förlorat." Redan samma kväll lovade Frankrikes president Emmanuel Macron att katedralen skulle repareras och återställas.

Ett avancerat brandsäkerhetssystem, som hade tagit sex år att installera, fanns visserligen i Notre-Dame, men på vinden hade varken sprinkleranordning eller brandväggar installerats eftersom det kunde ha skadat den medeltida arkitekturen.

Förutom reparationsarbetet som ska återställa katedralen pågår nu en omfattande utredning som ska klargöra brandorsaken.

Läs även | Korsformad swimmingpool svenskt förslag för Notre Dame

Powered by Labrador CMS