Nyheter
Katoliken som ska ena det splittrade amerikanska folket
På onsdag installeras Joe Biden som USA:s president - beskrivs som den mest tydligt kristne sedan baptisten Jimmy Carter vann presidentvalet 1976
På onsdag svärs Joe Biden in som USA:s 46:e president. Ansvaret för de kommande fyra åren i Vita huset vilar tungt på hans axlar. Att ena ett land som är mer splittrat än någonsin är lättare sagt än gjort och åsikterna om han kommer att lyckas eller ej går isär.
En sak verkar dock de flesta vara eniga om – katoliken Joe Bidens kristna tro är mer synlig än någon tidigare amerikansk presidents i modern tid.
Joe Biden är långtifrån ensam bland amerikanska politiker att citera Bibeln och använda Gud som ett slagträ i den politiska debatten. USA är och fortsätter att vara en nation där familjen är central för många, där män ofta förväntas ta ledartröjan och där många är skeptiska till abort och homosexualitet.
Samtidigt är USA ett land i förändring, där de senaste fyra åren med Donald Trump i Vita huset har satt fokus på klyftorna i samhället. Metoo och Black Lives Matter är exempel på detta och stormningen av Kapitolium rör upp känslorna och tydliggör motsättningarna ytterligare.
Går ofta i kyrkan
Mitt i detta kaos står en gråhårig 78-åring från Wilmington, Delaware, beredd att svära presidenteden. Joseph Robinette Biden, eller Joe Biden som vi känner honom som, har manat till lugn och lovat att “bli alla amerikaners president”. Men vad innebär det egentligen?
Joe Biden missar sällan eller aldrig en katolsk mässa och nyhetskanalen CNN spekulerar om huruvida han kommer att välja en församling i Washington som “sin” under kommande år i Vita huset. Intresset för vad Bidens kristna tro kommer att innebära för den politik han tänker bedriva verkar vara stort bland nyhetsmedier.
NPR, en privat icke-kommersiell radiostation med säte i Washington, beskriver Biden som den i troshänseende mest övertygade presidenten i Demokratiska partiet sedan baptisten Jimmy Carters dagar på 1970-talet. Kanske gäller omdömet även om Republikanernas presidenter genom åren också räknas, där flera profilerat sig som konservativa kristna.
En röst i öknen
När Joe Biden vill inspirera och mana till lugn lutar han sig ofta mot sin tro. Hans tal uppges vara impregnerade av bibliska referenser. Ett exempel som lyfts fram är ett tal han höll i september förra året:
– Alla ni påminner mig om hur Skriften beskriver en röst som ropar i öknen. En kallelse till att tjäna, inte bli tjänad. En kallelse för rättvisa, helande och hopp – inte hat. En kallelse att tala gott följt av goda gärningar, sa Biden då till sin virtuella publik och sammanfattade sitt budskap så här:
– För det räcker inte enbart att tala gott, utan det gäller också att agera.
Exakt hur den inställningen kommer att märkas i den politik Joe Biden vill föra är svårt att förutse. Den tillträdande presidenten står för en politik som bland annat innebär att han försvarar rätten till abort, vilket gjort honom till måltavla för konservativa kristna grupper, men även för katolska grupper i USA.
Kritiserad av katoliker
“Joe Biden kommer att tvinga amerikanska katoliker att betala ett högt pris för aborter”, hävdade påtryckargruppen Catholic Vote i en reklamfilm under presidentvalskampanjen. På det sättet menade man att Biden “offrat sina katolska värderingar för att knäböja inför vänstermobben”.
I frågor som rör social rättvisa ligger Biden bättre till hos Katolska kyrkan, och det faktum att han valt jesuitprästen och sin personlige vän Leo O´Donovan att leda den traditionsenliga bönen under presidentinstallationen vid Kapitolium den 20 januari, stryker under att den blivande presidenten lägger stor vikt vid sina rötter i kyrkan.
Presidentinstallationen på onsdag klockan 12 lokal tid kommer att ha en annan inramning än tidigare, och flera programpunkter kring evenemanget har ställts in eller korrigerats på grund av pandemin och av säkerhetsskäl.
Avspärrningarna kommer att vara rigorösa med poliser och säkerhetsstyrkor på plats som aldrig förr. Och när Joe Biden med ena handen på Bibeln svär presidenteden, där han högtidligt lovar att försvara den amerikanska konstitutionen och avslutar med de klassiska orden “so help me God”, skrivs förmodligen historia.
Mycket att ta tag i
Inte sedan Abraham Lincolns installation 1861 har en amerikansk president tagit över vid ett tillfälle när nationen är så splittrad, menar många experter. Då var det inbördeskriget som satte käppar i hjulet, nu är det andra problem som skakar Amerikas förenta stater i grunden.
Om Joe Biden är rätt person att lugna missnöjda och marginaliserade, om han förmår att gå i spetsen för att bevara och stärka demokratin samt lyckas reparera den spricka i samhället som blev tydlig i och med stormningen av Kapitolium, återstår att se.
Men med en katolik som Biden vid rodret i Vita huset är det troligen slut på att presidenten talar om fake news. Trumps hårda och oförsonliga retorik kommer enligt många bedömare att ersättas av en vokabulär där samarbete, dialog och generositet är viktiga byggstenar som ska bidra till tillit, stabilitet och framtidstro.
Fotnot: Det tema som har utlysts för Bidens installation är “Our Determined Democracy: Forging a More Perfect Union” (Vår starka demokrati – att forma en ännu bättre union av Amerikas förenta stater).