Nyheter
Katolska kyrkan: Präster och biskopar ska granskas regelbundet
Första delen av påvens projekt för att förnya Katolska kyrkan avslutades med förslag om att öka transparensen
Som väntat nämndes vare sig frågan om kvinnliga präster eller om samkönade par i dokumentet som sammanfattar kyrkomötets samtal om hur Katolska kyrkan kan förnyas.
Däremot hade de cirka 350 kvinnorna och männen som samlats i Rom under en knapp månad förslag till hur katolikerna ska kunna utkräva ett större ansvar av präster, diakoner och biskopar.
Bakgrunden till kyrkomötet, ”biskopssynoden om synodalitet”, är påve Franciskus uppmaning för två år sedan till världens 1,3 miljarder katoliker att tycka till om sin kyrka. De olika synpunkterna som framkom under processen diskuterades 4–29 oktober vid biskopssynoden, där för första gången både kvinnor och icke prästvigda män deltog som röstberättigade delegater.
Samtalen kommer att följas upp vid ett liknande möte hösten 2024. De sammanfattas i ett drygt 40 sidor långt dokument, som publicerades den gångna helgen.
Bland de fler än 80 förslagen finns dock inga öppningar för vare sig kvinnliga präster eller välsignelse av samkönade par – kontroversiella tankar som katolikerna, beroende på vilken uppfattning de har, antingen uppmuntrar eller fasar för.
Frågan om huruvida kvinnor åtminstone skulle kunna vigas till diakon skjuts av synoden på framtiden, med hänvisning till de fördjupade studier av det katolska diakonatet som just nu pågår.
”Lyssning och medvandring”
När de gäller de människor som av olika skäl upplever att de inte välkomnas i Katolska kyrkan, till exempel till följd av sin sexuella identitet eller läggning, föreslår synoden att kyrkan inrättar en funktion av ”lyssnande och medvandring”.
För att öka transparensen inom kyrkan föreslår synoden att stiften finner sätt att ”regelbundet utvärdera hur präster och diakoner uppfyller sitt ansvar när de utövar sin tjänst”, liksom former för att utvärdera biskoparnas ”sätt att utöva auktoritet, sköta stiftets ekonomiska tillgångar, bruka olika organ för delaktighet, liksom skydda mot alla möjliga typer av övergrepp”.

Fler lekmän, alltså icke prästvigda katoliker, borde enligt synoden konsulteras när en ny biskop utses. Vidare borde man överväga att låta någon annan än biskopen hantera misstankar om sexuella eller andra övergrepp. ”Den känsliga frågan om att hantera övergrepp försätter många biskopar i den känsliga sitsen att behöva balansera rollen som fader med rollen som domare”, skriver synodens delegater.
Synoden önskar dessutom att kyrkan lagstiftar om att varje stift och församling inrättar råd med icke-prästvigda företrädare. I dag är det endast en rekommendation till biskopar och församlingsherdar att regelbundet ta in synpunkter från dessa så kallade pastoralråd.
