Nyheter
KD backar - men kan ändå vara på väg mot maktskifte
Kristdemokraterna ser ut att backa med nästan en procentenhet: “Hade hoppats på mer”

Det är ännu inte klart vem som blir Sveriges statsminister i höst efter ett mycket jämnt riksdagsval. På Kristdemokraternas valvaka förbyttes ändå besvikelse i hopp när det stod klart att chansen till maktskifte lever.
– Självklart hade vi hoppats på mer för vårt parti, sa partiledaren Ebba Busch om de 5,4 procent av rösterna som Kristdemokraterna ser ut att få.
En minut i midnatt klev Ebba Busch slutligen ut på scenen på Kristdemokraternas valvaka vid Sergels torg i Stockholm. Då hade de väntande partikamraterna redan hunnit slitas mellan hopp och förtvivlan i flera timmar. Först ett besviket mummel när SVT:s valundersökning tillkännagav att KD förväntades backa jämfört med de 6,3 procent som partiet fick i valet 2018 – och att den rödgröna sidan såg marginellt större ut. Sedan ett plötsligt glädjerus när rösträkningen vände och Ulf Kristerssons högerblock plötsligt var störst.
Så när Ebba Busch gick ut var det med hög energi – trots att partiets stöd alltså ser ut att minska.
– Just nu är vi på väg mot ett maktskifte, ropade hon till stort jubel.

Något besked om det kom aldrig under valnatten. Med de flesta valdistrikten räknade leder högerblocket mycket knappt, men det återstår förtidsröster och utlandsröster att räkna och ett resultat kan dröja ända till torsdag. Redan nu står det dock klart att Sverigedemokraterna blev valets stora vinnare – de ser ut att landa på en bit över 20 procent av rösterna och blir Sveriges näst största parti efter Socialdemokraterna.
”Fullföljt planen”
På KD:s valvaka fortsatte Ebba Busch sitt tal med att sedvanligt tacka valarbetarna på plats och menade att de arbetat hårdare än någonsin i år. Samtidigt erkände hon att det sved med ett sämre valresultat än senast:
– Självklart hade vi hoppats på mer för vårt parti, sa hon, men tillade:
– Vi har fullföljt den plan vi satte från början av den här mandatperioden – att bana väg för en ny regering i det här landet.
Två gånger underströk hon att Kristdemokraterna, till skillnad från den rödgröna sidan, är beredda att tala med alla partier “för att hitta lösningar som vi vet gagnar Sverige”.
Tuffa förhandlingar
Partiets ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed, som passade på att äta en korv under valvakan som en blinkning till detta återkommande tema under valrörelsen, reflekterade över hur det jämna resultatet påverkar regeringsbildningen framöver.
– Det är klart att det kommer att bli tuffa förhandlingar oavsett vilken regering som bildas. Men vi är redo och förberedda på det, sa han och fortsatte:
– Jag tycker inte man ska överdriva betydelsen av partiernas inbördes storlekar på respektive sida. Varje mandat kommer ändå att behövas.
Valrörelsen har fått kritik får flera olika håll för att ha varit substanslös och spretig. Jakob Forssmed höll med om det.
– Ja, jag tycker den har inte handlat om något. Debatten om elpriserna är tydlig, men i övrigt är det lite nebulöst och inte så mycket sakpolitik, sa han.
Om KD:s valresultat sa Jakob Forssmed:
– Jag hade ju hoppats på ett lite högre resultat. Men exempelvis sjukvårdsfrågan, som är viktig för oss och för väljarna, har varit väldigt frånvarande i valrörelsen, så det tror jag har spelat in i hur debatten har förts, säger han.

Ljudligt “nej”
En liten bit bort stod Marcus Jonsson, före detta kommunikationschef på Pingst FFS, tidigare riksdagsvikarie och numera KD-kandidat i Dalarna.
– Det är klart att när man har kämpat så hårt så kan det infinna sig en besvikelse när man inte når upp till samma resultat som förra gången, sa Marcus Jonsson.
När Moderaternas tapp annonserades i vallokalsundersökningen hördes ett ljudligt “nej” från besökarna på KD-valvakan – det var där som en hel del av dem hade hoppats att röster skulle hamna i stället för hos Sverigedemokraterna.
– Sverige hade behövt stabilitet just nu, menade Marcus Jonsson.
