Nyheter
KD-politiker redo att rösta nej till aborträtt i grundlagen
Försvarar nuvarande aborträtt - men flera KD-politiker tvekar att rösta ja till grundlagsskyddad aborträtt
De två KD-ledamöterna Hans Eklind och Mikael Oscarsson har aviserat att de inte tänker rösta ja till ett förslag att grundlagsskydda aborträtten. Samtidigt vill de avvakta den utredning som beslutats om i Tidöavtalet.
Det är Världen idag som berättar om splittringen inom Kristdemokraterna när det gäller frågan om att skriva in aborträtten i grundlagen. Förslaget om att låta utreda frågan har skrivits in i Tidöavtalet och drevs av flera partier i förra årets valrörelse. När abortfrågan kom upp på agendan var också KD-ledaren Ebba Busch tydlig med att hon kunde tänka sig en sådan lösning, efter att ha pressats om sin egen och partiets syn på aborträtten.
Säger nej
Men både Hans Eklind och Mikael Oscarsson väljer redan nu att protestera. Om det blir skarpt läge och riksdagen röstar för att skriva in aborträtten i grundlagen, kommer de att rösta nej.
De två motiverar sitt ställningstagande med att de tänker följa partilinjen och det som skrivits in i KD:s medicinsk-etiska program. Där finns en formulering om att rätten till liv, vilket de båda KD-politikerna menar krockar med att grundlagsskydda rätten till abort.
Samtidigt som de gör denna markering betonar de att de står bakom den nuvarande abortlagstiftningen.
“En stor majoritet av svenskarna och samtliga politiska partier i riksdagen vill slå vakt om denna aborträtt. Få, om någon, lag sitter säkrare i Sverige än abortlagen”, kommenterar Hans Eklind och Mikael Oscarsson till Världen idag.
Ingen blancocheck
När Dagen når Hans Eklind hänvisar han till de kommentarer han nyligen gett till Svenska dagbladet. Där förtydligar han att motståndet inte bara kokar ner till abortfrågan, utan han tycker att man ska vara försiktig med att ändra i grundlagen över huvud taget.
– Vad ska vi peta in nästa gång? Las-reglerna? Utsläppsproblematiken?, frågar han retoriskt.
Han vill också förtydliga att det som står i Tidöavtalet är att frågan ska utredas. Vad man senare ska rösta om i riksdagen återstår att se, och därför går det inte att på förhand säga hur man tänker rösta.
– Det vore jättekonstigt om man som politiker skulle skriva ut blancocheckar. Ett, vi vet inte om utredningen kommer att lämna förslag. Två, vi vet inte hur det kommer att formuleras, säger Hans Eklind som själv anser att aborträtten inte är en grundlagsfråga.
– Jag utgår från att jag inte behöver rösta nej eftersom det inte kommer att finnas något förslag att rösta på.

Andra funderar
Även två andra KD-politiker har meddelat att de på ett personligt plan är tveksamma till att göra ändringar i grundlagen. Roland Utbult säger till Världen idag att det inte går att veta vad en utredning kan leda till och att han vill ha se hur förslaget blir innan han tar ställning. Men också att han kan tänka sig att följa “hjärtats inre röst”.
Även Magnus Jacobsson säger sig vara tveksam till att lyfta in “enskilda vårdfrågor i grundlagen”, men vill inte heller han ta ställning innan ett förslag ligger på bordet.
Att enskilda riksdagsledamöter ibland opponerar sig mot partilinjen är inte ovanligt, men vid omröstning brukar det ändå vara regel att följa partiets officiella linje. Ett sätt att lösa det moraliska dilemmat för en enskild riksdagsledamot är att utnyttja riksdagens kvittningssystem, där alla i ett parti inte behöver närvara vid en specifik omröstning.