Nyheter

KD tappar bland gudstjänstbesökare

Magnus Hagevi: Skärpt hållning mot religion är ett sätt att vinna auktoritära väljare

'Lojaliteten till kyrkan minskar', säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap.
"Lojaliteten till kyrkan minskar", säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap.
Publisert Sist oppdatert

Kopplingen mellan religion, kyrkogång och partival har försvagats sedan 2010. Det syns bland annat i en ny rapport från Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet.

Starkast är kopplingen bland gudstjänstbesökare till Kristdemokraterna, visar rapporten Hur röstar folk? Vid valet 2018 hade partiet sitt absolut starkaste fäst inom gruppen, med 22,8 procent.

– Bland regelbundna gudstjänstbesökare är KD ett stort parti jämförelsevis, säger Magnus Hagevi, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet, och som själv gjort flera väljargranskningar.

– Men om man tittar på egenskapen att besöka en gudstjänst, så betyder den allt mindre i politiken över tid. Det betyder att partier som varit stora inom väljargruppen minskar, som KD, och att de som varit små i denna grupp ökar.

Till de senare hör Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och till viss del Socialdemokraterna.

– Fast S har inte varit små inom väljargruppen, utan underrepresenterade, säger Magnus Hagevi.

Röstar mer som alla andra

En trend är att gudstjänstbesökare i allt högre utsträckning röstar som andra, sekulära väljare. Det är del av en större samhällsförändring, där lojaliteten till olika grupper och partier minskar.

– I det här fallet är det lojaliteten till kyrkan som minskar. Vi ser samma effekt när det gäller klassröstning, att lojaliteten minskar över tid, säger Magnus Hagevi.

I stället påverkar andra faktorer, så som övergripande ideologiska positioner utifrån den så kallade GAL/TAN-skalan. Här står GAL för grön, alternativ och libertär/nyliberal, medan TAN står för traditionell, auktoritär och nationalistisk.

– Det här har haft ökad betydelse för varje ny generation och kan få det även bland gudstjänstbesökare, säger Magnus Hagevi, som noterar att “medelvärdet” för frikyrkliga väljare brukar hamna “lite till höger och lite åt det libertära hållet” i skalan.

Vill vinna auktoritära väljare

I dag är det snarare utifrån dessa parametrar, mellan libertärt och auktoritärt, som väljarna positionerar sig.

– En del partier som uppfattar att de förlorar sina mer auktoritära väljare använder religion som ett sätt att föra en auktoritär politik, fast utan att behöva säga att det gör det, säger Magnus Hagevi, och nämner Liberalerna och Socialdemokraterna som exempel.

– Det låter progressivt när man säger att man vill avskaffa konfessionella friskolor och liknande. Det gör att det blir lite bakvänt när partier som varit positiva till religion, som KD, kan säga att man vill förbjuda bön på arbetsplatsen, eller böneutrop.

Powered by Labrador CMS