Nyheter

KG Hammar: Jag kan inte fördöma vapenexporten till Ukraina

Förre ärkebiskopen säger att Ukraina måste få försvara sig

KG Hammar säger att han vill göra något vettigt av den tid han har kvar och att arbetet med Klimatalliansen känns meningsfullt.
KG Hammar.
Publisert Sist oppdatert

KG Hammar är vanligtvis en skarp kritiker av svensk vapenexport, men han står bakom Sveriges beslut att skicka pansarskott till Ukraina i kriget mot Ryssland.

– Det är emot mina principer, men jag kan inte fördöma den exporten just här, säger han till Kyrkans tidning.

Kriget i Ukraina fortsätter att rasa med tusentals döda på båda sidor. Rysslands invasion har väckt kraftiga reaktioner i stora delar av världen, där många nu ser över alternativ för hur de kan hjälpa Ukraina i konflikten. Sverige tillkännagav i måndags att de kommer att skänka vapen till landets armé. Totalt kommer Sverige att skicka 5 000 pansarskott för användning mot stridsvagnar, utöver skyddsutrustning och humanitär hjälp.

– Det är första gången Sverige ger sånt här stöd sedan sovjetiska angreppet mot Finland 1939. Men vi är redo att göra det som krävs för Sveriges och hela EU:s säkerhet. Jag vill tacka riksdagens partier i det här allvarliga läget. Det finns ett brett stöd för dagens besked, sa statsminister Magdalena Andersson på presskonferensen.

Olika slutsatser

Förre ärkebiskopen KG Hammar är känd för sitt fredsengagemang. Svensk vapenexport har han länge argumenterat emot. När det gäller att bistå Ukraina med vapen just nu säger han dock att situationen kräver en annan uppfattning hos honom.

– Det är inne på Kievs gator som ryska tanks kommer och det känns rimligt att man kortsiktigt får lov att försvara sig. Det är emot mina principer, men i det här läget så måste jag med sorg i sinnet ändå säga att nej, jag kan inte fördöma den exporten just här, säger han till Kyrkans tidning.

Där kommer han till en annan slutsats än Kristna fredsrörelsen, som har kritiserat Sveriges beslut att skicka vapen till Ukraina.

– Vapen bidrar inte till en fredlig lösning av konflikten. Sverige borde lyssna mer till fredsforskarna, sa Lotta Sjöström Becker på Kristna fredsrörelsen till Dagen tidigare i veckan.

Fredliga medel

KG Hammar säger att den pågående konflikten visar en upprustning av försvaret inte fungerar för att nå fred.

– Det hjälper inte att vara överlägsen som västmakt när det gäller vapen och kapacitet i dessa kärnvapentider, där var och en ändå sitter på det sista självmordsvapnet och därför kan avskräcka. Det blir ingen fred på det här sättet, det har världshistorien visat och det tycker jag detta är ytterligare ett exempel på, säger KG Hammar till Kyrkans tidning.

Förra hösten släppte han tillsammans tre andra författare – Lotta Fång, ­Fredrika Gårdfeldt och Benjamin Ulbricht – Lilla fredsboken, en bok som undersöker hur fred kan uppnås. Även om KG Hammar stöttar Sveriges beslut att skicka vapen till Ukraina menar han att vapen på sikt inte vara vägen framåt.

– För varje vapen som dödar så sår man fortsatt våldsamhet och fientlighet. Så långsiktigt fred måste skapas med fredliga medel och icke-våld, säger han.

Fakta: KG Hammar

  • Var ärkebiskop mellan 1997 och 2006.
  • Har skrivit flera böcker om arbetet för fred, däribland Fred är vägen till fred (2013) och Lilla fredsboken (2021).
Powered by Labrador CMS