Nyheter
Kina varnar idrottare att kritisera bristande religionsfrihet under OS
Den som höjer rösten mot Kina under OS riskerar att bli bestraffad, enligt en chef för idrottsevenemanget
Att kritisera Kina för brott mot mänskliga rättigheter under OS är inte i linje “med den olympiska andan”. Det säger en kinesisk företrädare som även hotar idrottare med repressalier om de kommer med kritik.
Sport och politik är alltid en omdiskuterad kombination, och med ett OS i Kina för dörren har debatten blossat upp igen. I västvärlden är många kritiska till att den kommunistiska diktaturen får anordna spelen och det uppmanas till en diplomatisk bojkott. Det många oroar sig för är att Kina kommer att använda de olympiska spelen i propagandasyfte, på samma sätt som ett flertal diktaturer har gjort i historien.
Från en kinesisk horisont verkar man nu också oroliga för protester, inte minst att idrottare som deltar själva ska genomföra någon aktion. Nyligen gick man därför ut med en varning för att använda rampljuset i OS till kritik mot Kina.
– Beteenden eller uttalanden som går emot den olympiska andan, speciellt mot kinesiska lagar och regler, kommer att leda till vissa straff, sa Yang Shu, vice chef för Peking-OS avdelning för internationella relationer, vid en digital presskonferens ordnad av Kinas ambassad i Washington.
Kan straffas
Som exempel på straff kan en ackreditering dras in, ytterligare ospecificerade straff ska finnas för den som vågar framföra kritik.
Kina kritiseras bland annat för att bryta mot religionsfriheten, och den amerikanska tidningen Christian Post uppmärksammar därför OS-chefens uttalande och tolkar det som att landet inte vill ha någon kritik på den här punkten.
Det Kina anklagas för är en omfattande förföljelse av religiösa minoriteter samt att de på olika sätt försöker kontrollera trossamfunden så att de ska vara lojala med statsmakten.
Förföljer troende
När Open Doors nyligen publicerade sin lista över länder där kristna förföljs som värst hamnade Kina på plats 17. Open Doors menade också att Kinas statliga övervakning av församlingars verksamhet är en tydlig trend på varför förföljelsen av kristna ökar.
Men även andra religiösa grupper förföljs i Kina, exempelvis kopplas buddhismen ihop med Tibets frihetssträvanden vilket ogillas av kommunistregimen. De värsta övergreppen pågår dock i landets västra del, i Xingiang, där den traditionellt muslimska folkgruppen uigurer utsätts för omfattande tvångssterilisering och placeras i omskolningsläger.