Nyheter

Klimatforskaren blev diakon - för klimatets skull

FN:s klimatmöte Cop29 går in i slutfasen

Lisa Graumlich, klimatforskare. President AGU.
Lisa Graumlich är klimatforskare och leder organisationen AGU.
Publisert Sist oppdatert

Klimatforskaren Lisa Graumlich blev nyligen diakon. Hon är övertygad om att religiösa ledare har en nyckelroll i klimatarbetet: medan forskarna bidrar med kunskap, ger de religiösa ledarna motivation till handling.

På fredag avslutas FN:s stora klimatmöte Cop29 i Baku, Azerbajdzjan. På scenen Faith pavillion – som för andra gången får plats på klimattoppmötet – har det förts många samtal om troendes roll i klimatarbetet. En av de som talat där är Lisa Graumlich som har ägnat hela sitt liv åt klimatforskning och som leder organisationen American Geophysical Union med över 60 000 medlemmar i 137 länder. När hon började sin gärning på 1970-talet hade hon en stark tillit till kunskapens möjlighet att förändra, skriver The Times of Israel.

– Jag var övertygad om att om forskarvärlden bara samlade ihop mer data och analyser, skrev ännu tjockare rapporter, sedan smalare rapporter, och sedan presenterade fler Powerpoint-presentationer, så skulle allmänheten och framför allt världsledare vakna och vidta åtgärder.

Nu sätter hon i stället mycket av sitt hopp till världens religiösa ledare. Nyligen ordinerades hon själv till diakon i Episkopalkyrkan i USA.

– Jag insåg att den vetenskaplig förståelsen är nödvändig men att den inte är tillräcklig för att skapa motivation för den typen av transformativa förändringar som mänskligheten behöver, sa hon i framförandet på Faith pavillion rapporterar The Times of Israel.

Kan fungera som förebilder

Lisa Graumlich menar att det finns principer om medkänsla och rättvisa i alla religioner som därmed manar till omsorg om jorden vi fått. Hon tänker att religiösa ledare skulle kunna inspirera, mobilisera och fungera som förebilder i de samhällen där de befinner sig.

En annan av talarna, rabbinen Yonatan Neri som leder The Interfaith Center for Sustainable Development, hade en något dystrare spaning. Han menar att – trots att 85 procent av världens befolkning tillhör en religion – så röstar de flesta religiösa människor i demokratier på politiska kandidater som motsätter sig klimatåtgärder. Samtidigt menar han att religionen kan ge människor hopp i klimatfrågan, ”inte ett blint hopp om att Gud kommer att vifta med en trollstav, utan hopp om att vi kan förändras”, skriver The Times of Israel.

Fakta: Cop29

  • FN:s klimatmöte Cop29 hålls i Baku i Azerbajdzjan 11–22 november 2024.
  • Över 200 länder som skrivit under FN:s klimatkonvention deltar.
  • På mötet förhandlar parterna bland annat det nya globala målet för finansiering av klimatåtgärder.
  • Källa: Naturvårdsverket
Powered by Labrador CMS