Nyheter
Knutby ska granskas av kristna forskare
Ulrik Josefsson: Det vi vill är att söka mer generaliserbara lärdomar

Hur kunde det gå så fel i Knutby Filadelfia? Och vilka lärdomar går det att dra från den numera nedlagda församlingen? Det är några av frågorna som Institutet för pentekostala studier (IPS) vill besvara när ett nytt forskningsarbete inleds.
– Vi har ett ganska stort material, bland annat inspelade predikningar, säger projektledaren Ulrik Josefsson till Dagen.
Ända sedan det så kallade Knutbydramat i januari 2004 har Knutby Filadelfia varit Sveriges kanske mest omskrivna församling. 2016 framkom det att den osunda miljön fanns kvar, vilket i sin tur satte i gång en kedjereaktion och 2018 lades församlingen ned. I våras dömdes dessutom tre tidigare ledare i domstol.
– I samband med det insåg jag att det fanns en forskningsuppgift som IPS borde ta, berättar Ulrik Josefsson, prorektor på Akademi för ledarskap och teologi (ALT).
Efter ett förutsättningslöst samtal i slutet av sommaren, där olika idéer diskuterades, landade Ulrik Josefsson i slutsatsen att projektet var möjligt att genomföra. En rad individer, med olika bakgrunder, kontaktades och i oktober hölls ett startseminarium. Den planerade IPS-rapporten är tänkt att innehålla nio artiklar med olika perspektiv.
Själv ska Ulrik Josefsson ansvara för en analyserande inledningstext.
– En annan av artiklarna är till exempel tänkt att handla om bibelsyn och bibelbruk. Generellt sett ser frikyrkan Bibeln som Guds ord och auktoritet för lära och liv. Men i predikostilen finns ibland en instrumentell bibelanvändning där Bibeln kan användas ganska fritt och där bibelord kan bli belägg för predikantens poäng. Detta utvecklades i Knutby, men är inte specifikt för den miljön. Det vi vill är att söka mer generaliserbara lärdomar och inte bara fastna i Knutby.
Ingen haverikommission
Den 14 januari i år, samma dag som rättegången mot tre tidigare ledare i Knutby Filadelfia inleddes, skrev Dagens ledarskribent Elisabeth Sandlund att det behövdes en haverikommission för att reda ut allt kring Knutbyförsamlingen. Detta tillbakavisades av pingstledaren Daniel Alm, bland annat med hänvisning till att händelserna redan var utredda – och att det inte skulle vara möjligt att gå vidare med en haverikommission utan att röja tystnadsplikt och annat konfidentiellt.
Ulrik Josefsson berättar att han redan i somras stämde av med Daniel Alm och att det nu inledda forskningsarbetet välkomnas av pingströrelsen. Att det skulle handla om en haverikommission avvisar han däremot bestämt.
– Jag kände att någon behövde sätta sig ned och fundera på vad vi kan lära oss från utvecklingen i Knutby. Men vi tänker inte i termer av haverikommission utan vill dra lärdomar som är användbara även utanför den specifika miljön som Knutbyförsamlingen utgjorde, säger han till Dagen.
“Ovanligt med mord och mytomaner”
Institutet för pentekostala studier är ett självständigt forskningsinstitut inom Akademi för ledarskap och teologi (ALT) där Pingst är en av tre medlemmar. Ulrik Josefsson betonar att IPS är självständigt från Pingst, men konstaterar också att det finns nära band.
Enligt Ulrik Josefsson är syftet med IPS-studien att utifrån “en väldigt speciell situation försöka dra generaliserbara slutsatser”.
– Det är trots allt ganska ovanligt med mord och mytomaner bland personer i ledande ställning i svenska pingstförsamlingar.
18 svenska och utländska forskare och skribenter har anlitats för att skriva artiklarna. Och Ulrik Josefsson menar att forskningsläget är bra, dels när det gäller tillgången till material i form av exempelvis inspelade predikningar och tryckta församlingsblad från Knutby, dels när det gäller skribenternas förutsättningar och möjligheten att diskutera materialet i relation till aktuell pentekostal litteratur.