Nyheter
”Kommer att leda till misstänksamhet och i värsta fall angiveri”
Sofia Camnerin: Jag är emot all form av omvändelseterapi. Men hur kommer den själavård som många församlingar bedriver att se ut om regeringens förslag blir verklighet?
– Regeringen väljer misstro framför tilltro, säger Sofia Camnerin, generalsekreterare för Sveriges kristna råd till Dagen. Detta apropå de nya demokrativillkor som regeringen vill inrätta och som kommer att påverka trossamfunden.
Flera samfundsledare som Dagen pratat med är starkt kritiska till de nya demokratiregler som samfunden måste uppfylla för att få statsbidrag och få ta emot medlemmarnas kyrkoavgifter.
Sofia Camnerin på Sveriges kristna råd, SKR, instämmer i kritiken. Hon skriver på Twitter:
“Självklart att våld, hot och hat ska motverkas. Och att trossamfund ska vara demokratiska. Det var frikyrkor som drev på demokratin i Sverige – MEN lagförslaget visar på misstro o har många brister.”
Kan du utveckla hur du tänker när du skriver att lagförslaget har många brister?
– Ett sådant exempel är att samfundens samarbetspartners också ska omfattas av villkoren, säger hon och menar att det vittnar om en stor okunskap om hur samfunden fungerar.
Alla samfund inom SKR har internationella samarbetspartners och det kan skilja en del i synen på vissa frågor mellan samfunden och deras samarbetspartners, säger hon till Dagen.
Att samfunden ska kunna kontrollera eller korrigera att deras samarbetspartners uppfattningar stämmer överens med de nya reglerna är orimligt, anser Sofia Camnerin.
Svårt dra gränser
En annan problematisk punkt i regeringens förslag är förbudet mot omvändelseterapi, det vill säga en metod som går ut på att ändra en persons sexuella läggning.
– Jag är emot all form av omvändelseterapi. Men hur kommer den själavård som många församlingar bedriver att se ut om regeringens förslag blir verklighet?
Det blir mycket svårt att dra gränser, menar Sofia Camnerin. Hon anser att det kommer att gå ut över all den vilja att hjälpa medmänniskor som med framgång bedrivs i församlingar runt om i Sverige.
– Vi är överens med regeringen om att förtryck och diskriminering av olika slag inte hör hemma i det svenska samhället. Inget sammanhang, inte heller kyrkorna, är oskyldiga.
– Men regler av detta slag kommer att leda till en kultur av misstänksamhet och i värsta fall angiveri. Och ett sådant samhälle vill ingen av oss ha.
Fokus på problem
Sofia Camnerin påpekar att samfunden inte ensamma kommer att drabbas. Hela civilsamhället påverkas negativt om förslaget klubbas av riksdagen.
Hon tycker att regeringen fokuserar problem snarare än möjligheter:
– Regeringen väljer misstro framför tilltro. Det beklagar jag. Vi skulle önska att regeringen värderar allt det goda arbete som görs och vad kyrkor och andra aktörer i civilsamhället tillför.
Sveriges kristna råd kommer att kontakta kulturdepartementet och sedan det nyvalda kulturutskottet för att framföra sina synpunkter.
De nya demokrativillkoren är tänkta att träda i kraft den 1 januari 2023. Själva lagförslaget publiceras på tisdag.