Nyheter
Kommun drar in bidrag till kristen ungdomsförening
“Vi skulle aldrig ändra i våra stadgar för att få bidrag”, säger Carin Dernulf från Equmenia

Enköpings kommun ställer krav på att den förening som tar emot bidrag måste vara religiöst obunden. Därför har nu Equmenia i Enköping blivit av med sina bidrag i år, ett beslut de anser är märkligt.
Flera kommuner i Sverige har på senare år skärpt reglerna kring bidrag till religiösa organisationer. Nu är det Enköping som är på tapeten, detta efter att Sändaren rapporterat om hur den lokala Equmeniaföreningen blir av med sina bidrag.
– Vi får höja medlemsavgiften och försöka hitta andra sätt att finansiera verksamheten. Men det är tråkigt att kommunen inte ser värdet i det vi gör, säger föreningens kassör Hanna Ahlberg till Sändaren.
Där förklarar hon också att bidragen de brukar få från kommunen går till scout- och musikverksamhet, det vill säga saker som är öppna för alla oavsett vad man tror på.
En trend
Carin Dernulf är generalsekreterare för Equmenia, den ungdomsorganisation som är kopplad till Equmeniakyrkan. Hon berättar för Dagen att det här verkar vara en trend i samhället eftersom problem med kommunala bidrag dyker upp allt oftare på hennes bord.
– Rent generellt går politiken mot att man inte ska samarbeta med religiösa organisationer, och om man gör det kommer det ofta med vissa villkor, säger hon.
Efter att problemen dykt upp i Enköping har hon själv haft en längre dialog med kommunens tjänstemän och förklarat hur de som kristen organisation vill vara med och bidra till ett bättre samhälle. Efter dialogen har tjänstemännen lovat att ta frågan en gång till i nämnden.
För situationen är inte enkel, då kommunen numera ställer kravet att en verksamhet ska vara “partipolitiskt och religiöst obunden” för att ge bidrag.
Jesus i stadgarna
Det stora problemet blir då Equmenias nationella stadgar som är mycket tydliga med sin kristna värdegrund, som inleds med formuleringen “Jesus Kristus är herre”.
– Vi vill ha kvar våra stadgar, vi skulle aldrig ändra i dem för att få bidrag, säger Carin Dernulf.

Visst, resonerar hon, skulle stadgarna kunna uppdateras rent språkligt, men att tona ned Equmenias kristna grund är inte aktuellt.
För allt handlar inte om pengar i det här fallet, även om de är viktiga för att kunna sänka avgiften och på så sätt underlätta för fler barn att komma in i verksamheten.
– Minst lika viktigt är känslan, säger Carin Dernulf.
– Det rör sig i det här fallet om cirka 10 000 kronor, men det är framför allt en signal om att vi inte längre räknas som en resurs i samhället. Det är framför allt därför man vill ta kampen när en kommun vill dra in bidragen.

Handlar om rädsla
Hon förklarar att den berörda föreningen i Enköping har hållit i valborg och midsommarfirande, de jobbar aktivt med integration, då smärtar det att få den här typen av respons från kommunen. Carin Dernulf tycker att det är väldigt orättvist då de nekas bidrag men inte andra som gör liknande verksamhet.
– Det bästa vore om politikerna sa att vi samarbetar med alla goda krafter som är demokratiskt uppbyggda för att tillsammans bygga ett bättre samhälle, säger hon.
Carin Dernulf säger också att det finns en allt större okunskap om religion vilket gör att kommuner blir mer försiktiga när det gäller bidrag.
– I grund och botten handlar det nog om en rädsla för extremism och att pengar ska hamna i något sammanhang som inte är bra, säger hon.
Tyvärr, konstaterar hon, riskerar den här rädslan att leda till att samhället i stort distanserar sig från allt som har med religion att göra.
– Det är en stor förlust då många unga i dag behöver gemenskap och sammanhang där också de existentiella frågorna får plats.