Nyheter

Kommun och kyrkor i Jönköping arbetar sida vid sida mot gängrekrytering

I Jönköping har kyrkorna en självklar plats i arbetet med olika samhällsfrågor

Helena Johansson (till vänster) och Lena Johansson (till höger), Kungsportskyrkan Huskvarna. Volontärer vid 'sommarvagnen' i Öxnehaga, Huskvarna.
Helena Johansson (till vänster) och Lena Johansson är två av volontärerna från Kungsportskyrkan Huskvarna som i somras var med och erbjöd aktiviteter till barn i Huskvarnaområdet Öxnehaga. För några veckor sedan drabbades området av en dödsskjutning och hjärtan projicerades efter det på en husfasad.
Publisert Sist oppdatert

Kyrkornas insatser i Jönköping hyllas av socialtjänstens enhetschef Martina Poulsen. Sida vid sida arbetar kyrkorna och kommunen för att bland annat hindra nyrekrytering till kriminella nätverk. Ett uppskattat samarbete – från båda parter.

När polisen i våras såg hur gängkriminella sökte kontakt med barn i området Öxnehaga – så unga som nio år – delade de informationen på en nätverksträff med olika samhällsaktörer i området.

– Polisen berättade att de behövde hjälp. Att de såg hur kriminella spelade fotboll med barnen och bjöd på glass för att sedan locka in dem i kriminaliteten, berättar Annakarin Steen, ansvarig för Kungsportskyrkans sociala arbete.

Annakarin Steen, ansvarig för Kungsportskyrkans sociala arbete.
Annakarin Steen, ansvarig för Kungsportskyrkans sociala arbete.

Det dröjde inte länge innan skolan, det kommunala bostadsbolaget, fritidsgården och kyrkorna hade mobiliserat volontärer och gjort upp en plan för att erbjuda roliga aktiviteter under hela sommaren – på samma plats där de gängkriminella försökt rekrytera barnen.

– Vi var där som en vuxennärvaro så att barnen fick vara i fred. Det blev en lugnare sommar i området så det är klart att en sådan insats gör skillnad, säger Annakarin Steen.

Kommunalt beslut på samarbete

I Jönköping finns ett kommunalt beslut på att kommunen ska samarbeta med civilsamhället. I stadens fyra prioriterade boendeområden finns så kallade områdesgrupper där civilsamhälle, skola och andra samhällsaktörer ingår. Det var på en träff för Öxnehagagruppen som polisen informerade om gängens rekryteringsförsök.

– Sommarens satsning på Öxnehaga är ett lysande exempel på hur vi som myndigheter kan bemöta ett samhällsproblem med hjälp av andra aktörer. Vi hade inte kunnat göra det själva, säger Martina Poulsen, enhetschef på socialtjänsten i Jönköping.

Martina Poulsen, enhetschef på socialtjänsten i Jönköping.
Martina Poulsen, enhetschef på socialtjänsten i Jönköping.

Varför behövs kyrkorna i det här?

– Vi behöver många goda, vuxna förebilder som erbjuder bra sociala sammanhang. Jag tycker att människorna som tar av sin fritid för att finnas där för barnen både är modiga och snälla.

I vissa kommuner vill kommunen inte samarbeta med vissa kyrkor på grund av det man ser som skillnader i värdegrund. Hur tänker ni kring det?

– Samverkan är inte alltid enkelt och vi kan ha olika ingångar. Men jag tror att det gäller att hitta samverkansarbeten där vi är överens om målet och hur vi ska ta oss dit.

Lena Hilding Carlsson, diakon i Immanuelkyrkan Jönköping.
Lena Hilding Carlsson, diakon i Immanuelkyrkan Jönköping.

”De vet om kyrkans kapacitet”

En annan kyrka som var med under sommarens satsning i Öxnehaga var Immanuelskyrkan i Jönköping. Diakonen Lena Hilding Carlson har flera gånger fått höra att deras insatser i staden är uppskattade.

– Det är en ganska typisk inställning bland kommunala tjänstemän här i Jönköping, att man är tacksam för det som kyrkorna gör. De vet om kyrkans kapacitet och vill använda den.

Samtidigt som kommunen är glada för det kyrkorna gör, är kyrkans medlemmarna också glada för att få bidra till samhället, berättar Lena Hilding Carlson.

– Att få volontärer att ställa upp var hur lätt som helst och när vi hade en utvärdering efter sommaren bestämde vi att vi även skulle hjälpa till och göra något på höstlovet.

Då visste de inte att behovet skulle vara större än väntat. Strax innan lovet drabbades Öxnehaga av en gängrelaterad dödsskjutning vilket fick kommunen och samhällsaktörerna att åter finnas på plats med aktiviteter i området.

Kungsportskyrkan ligger ett stenkast från Öxnehaga och Annakarin Steen ser långsiktigt på deras engagemang i området. En insats de gör tillsammans med skolan och Svenska kyrkan är att servera frukost varje måndag och fredag.

– Det är ett sätt för oss att skapa långsiktiga relationer med barnen, att de vet att vi är trygga vuxna. Vi funderar nu också på hur vi kan skapa meningsfull fritid direkt efter skolan.

Fakta: Prioriterade områden Jönköping

  • I Jönköping finns fyra prioriterade områden: Råslätt, Österängen, Öxnehaga och Huskvarna söder.
  • I dessa områden satsar kommunen på ”sammanhållet utvecklingsarbete” med målet att få ”långsiktig social rättvisa, ökad delaktighet och känsla av sammanhang”.
  • Satsningen involverar en bredd av samhällsaktörer – däribland kyrkor – och riktar sig särskilt till barn och unga.
Powered by Labrador CMS