Nyheter
Kommun sålde hus till underpris – för att slippa ny kyrka
Vill låta Folkets hem i Edsbyn vara en “profan kulturscen” för kommunens invånare

Ovanåkers kommun sålde Folkets hem i Edsbyn till ett kraftigt underpris – för att slippa sälja fastigheten till eritreansk-ortodoxa kyrkan i Sundsvall, som hade lagt det högsta budet.
Men förvaltningsrätten rev upp beslutet. Nu ska Folkets hem säljas igen – men inte heller den här gången lär kyrkan få köpa huset.
Skälet till att kommunen vägrade sälja huset till den högsta budgivaren var att kommunen inte ville att Folkets hem i Edsbyn skulle bli en kyrka – i en by som på grund av sin kyrkotäthet brukar kallas “Hälsinglands Jerusalem”.
När Ovanåkers kommun i november 2019 beslutade att Folkets hem på grund av höga driftkostnader skulle säljas, ingick det i beslutet att försäljningen skulle genomföras “med hänsyn tagen till föreningar och annan verksamhet som sker i lokalerna”. Kommunfullmäktige konstaterade: “Det behöver finnas en profan kulturscen.”
– Beslutet bygger på ett önskemål från våra pensionärsföreningar, som vill kunna fortsätta använda den här lokalen, som är en av få profana samlingslokaler i Edsbyn. Kommunen har ingen skyldighet att tillhandahålla sådana lokaler, men vi fattade beslutet som en service till invånarna, säger Yoomi Renström (S), ordförande i Ovanåkers kommunfullmäktige, till Dagen.

Såldes – för en tiondel
I december förra året lades Folkets hem ut till försäljning. När det stod klart att det högsta budet på 450 000 kronor hade lagts av eritreansk-ortodoxa kyrkan i Sundsvall valde kommunstyrelsen att sälja fastigheten till ett företag i kommunen – som hade visat intresse för en helt annan fastighet. Företaget fick köpa båda fastigheterna i ett paket för totalpriset 800 000 kronor.
Av köpeskillingen avsåg bara 50 000 kronor Folkets hem. Det innebär att Folkets hem såldes till företaget för lite mer än en tiondel av vad eritreansk-ortodoxa kyrkan var beredd att betala för fastigheten.
Beslutet om underprisförsäljningen motiverades av kommunstyrelsen med att en försäljning till företaget skulle “ge Ovanåkers barn och unga en ny profan samlingspunkt och en möjlighet att ta del av ett större kulturutbud”.
Revs upp efter domstolsbeslut
Affären väckte viss upprördhet i kommunen. Ett fastighetsbolag överklagade beslutet om försäljningen till förvaltningsrätten, som i februari i år konstaterade att försäljningen av Folkets hem till det kraftiga underpriset var otillåten.
Domstolen ansåg att försäljningen utgjorde ett “gynnande av den enskilde näringsidkaren och därigenom ett individuellt inriktat stöd till den enskilde näringsidkaren som (enligt kommunallagen, reds anm) endast får lämnas om det finns synnerliga skäl för det”.
Efter domen enades kommunen och köparen om att riva upp köpet och låta det återgå.
Ska säljas igen
Nu har Folkets hem lagts ut till försäljning igen. Den här gången nämns det i mäklarannonsen att “tillgängliggörande av lokalerna för föreningar och andra lokala användare, samt främjande av en profan kulturscen” är viktigt för kommunen, och att det inte bara är storleken på det bjudna priset som avgör vilken budgivare som kommer få köpa fastigheten.
Vad som händer om eritreansk-ortodoxa kyrkan även den här gången lägger det högsta budet blir en fråga för kommunstyrelsen.
– Vi sammanträder efter sommaren. Dessförinnan kan jag inte säga vad som händer, men det kan hända att vi i så fall skickar tillbaka ärendet till kommunfullmäktige för att se om det här kriteriet för försäljning ska kvartstå eller inte, säger Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande.

Fullmäktiges ordförande: ”Har många religiösa lokaler”
Kommunfullmäktiges ordförande Yoomi Renström utgår från att det nuvarande villkoret om att köparen ska tillhandahålla en “profan kulturscen” kommer att kvartstå även om eritreansk-ortodoxa kyrkan skulle lägga det högsta budet – eller vara enda budgivare.
– Om huvudkriteriet för försäljningen inte uppfylls finns det skäl för fullmäktige att fundera på om kommunen ska försöka sälja fastigheten en annan gång, säger Yoomi Renström.
Hellre ingen köpare än eritreansk-ortodoxa kyrkan som köpare?
– Då låter det ju som att beslutet om försäljningskriterierna handlar om att vi inte vill sälja till just eritreansk-ortodoxa kyrkan, men det handlar om att vi har många religiösa lokaler i Edsbyn och att det finns ett behov av en profan samlingslokal, säger Yoomi Renström.
“Så klart diskriminering”
Stefan Hill, kansler vid eritreansk-ortodoxa kyrkan i Skandinavien, är upprörd över kommunens ovilja att sälja fastigheten till kyrkan.

– Det är naturligtvis tråkigt när politiker använder sin makt för att motarbeta en förening och gör det utifrån godtycke. Här är det ju tydligt att man inte vill sälja till vår förening därför att den är en kristen församling. Det är så klart diskriminering på samma sätt som om man skulle missgynna en etnisk grupp, säger Stefan Hill.
Myndigheten Diskrimineringsombudsmannen kan inte säga något specifikt till Dagen om Ovanåkers kommuns val att utesluta religiösa aktörer som köpare, men understryker att diskrimineringslagen skyddar privatpersoner – inte organisationer eller verksamheter.
– Om en privatperson diskriminerats i det här fallet eller inte kan jag inte säga något om eftersom vi inte har tittat på den specifika situationen, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid Diskrimineringsombudsmannen.