Nyheter

Konflikt får Jim Wallis att sluta som chefredaktör

Den amerikanska teologen Jim Wallis lämnade nyligen rollen som chefredaktör för tidskriften Sojourners. Bakgrunden är ett kontroversiellt beslut att avpublicera en artikel om rasism inom Katolska kyrkan i USA.

Jim Wallis var med och grundade Sojourners i början av 1970-talet. Nu har han lämnat rollen som chefredaktör för tidskriften. Däremot kvarstår han som ledare för organisationen med samma namn.
Jim Wallis var med och grundade Sojourners i början av 1970-talet. Nu har han lämnat rollen som chefredaktör för tidskriften. Däremot kvarstår han som ledare för organisationen med samma namn.
Publisert Sist oppdatert

Den aktuella essän, skriven av religionsläraren Eric Martin, publicerades på Sojourners webbplats i slutet av juni och i tidningens tryckta augustinummer. I ingressen slogs det fast att vissa katoliker numera har anammat de mest extrema formerna av rashat.

Katolska ledare i USA protesterade mot artikeln och den 28 juli beslutade Jim Wallis, som har varit chefredaktör för Sojourners sedan starten 1971, att avpublicera texten från webbplatsen med motiveringen att den innehöll ogrundade beskyllningar.

I tre redaktionella texter kritiserade Jim Wallis dessutom Eric Martin för hans påståenden om att amerikanska biskopar skulle ha stoppat fördömande formuleringar om svastikor, konfederationsflaggor och strypsnaror, tre kände vit makt-symboler, i ett pastoralbrev som skrevs 2018.

Webbredaktörer har slutat

Men beslutet att ta bort Eric Martins artikel från Sojourners webbplats orsakade i sin tur såväl extern som intern kritik. Bland annat valde två webbredaktörer att lämna tidningen.

– Det har blivit tydligt att jag inte kan vara kvar här utan att kompromissa med mina egna värderingar, sa en av de två, Daniel José Camacho.

I ett offentligt uttalande som Daniel José Camacho skrev den 10 augusti förklarade han vidare, enligt Religions News Service, att avpubliceringen av Eric Martins artikel återspeglade "ett större och oroande mönster kring redaktionella normer och personalpolitik" på Sojourners.

Två dagar senare, den 12 augusti, medgav Jim Wallis att beslutet att ta bort artikeln om Katolska kyrkan var felaktigt. Wallis, som tidigare var krönikör på Dagens ledarsida, skrev också att beslutet hade skadat tidningens journalistiska integritet.

Efter ytterligare två dagar meddelade Sojourners att Jim Wallis hade lämnat rollen som chefredaktör. Däremot stannar han kvar som ledare för organisationen Sojourners som ger ut tidskriften med samma namn.

Originaltexten innehöll sakfel

Samtidigt återpublicerades även Eric Martins artikel – nu med två tillägg.

Den uppdaterade texten inleds med en redaktörskommentar där det bland annat framgår att Sojourners inte avpublicerar artiklar efter externa påtryckningar.

Därefter står det att den ursprungliga texten faktiskt innehöll sakfel. I pastoralbrevet fördömde biskoparna i och för sig inte svastikor, konfederationsflaggor och strypsnaror. Men de var samtidigt inte helt tysta utan skrev att den ökande förekomsten av vit makt-symbolerna var ett "tragiskt tecken på ökat ras- och etniskt hat".

Läs mer Magnus Malm: Kyrkan är fast i amerikansk fångenskap

Sojourners

  • Sojourners översätts med "gäster", "invandrare" eller "främlingar" på svenska. Tidskriften, som är en del av organisationen Sojourners, grundades 1971 och hette då The Post-American.

    I mitten av 1970-talet bytte tidningen namn till Sojourners för att lyfta fram kyrkan som ett "annorlunda samhälle" i världen. Organisationens och tidningens ståndpunkter i sociala frågor återspeglar ofta liberal protestantism och befrielseteologi.

    Källa: Association of religion data archives

Powered by Labrador CMS