Nyheter
Konfliktområde försvårar försök att stoppa spridningen
Trots över 15 år av fred på pappret pågår fortfarande lokala konflikter i Kongo-Kinshasa som försvårar det viktiga arbetet med att hejda det senaste utbrottet av ebola – det tionde sedan ebola upptäcktes 1976 – i landet.

Så sent som i helgen mördades två personer som arbetade med att sprida information om sjukdomen, enligt landets hälsodepartement.
TT rapporterar att de mördades i sina hem i norra Kivuprovinsen i östra delen av landet där lokalbefolkningen ser med stor skepsis på utländsk sjukvård. Enligt hälsodepartementet hade personerna blivit hotade under flera månader innan de dödades i helgen.
Läs även | "Panikartad" situation på Panzisjukhuset när ebolasmittan närmar sig
I april i år attackerades ett sjukhus i staden Butembo, i ebolaubrottets själva epicentrum. Enligt nyhetsbyrån Reuters dödades en kamerunsk läkare och flera andra skadades.
Världshälsoorganisationens generalsekreterare, Tedros Adhanom, twittrade efter attacken:
”Det här är en väldigt sorglig dag. Sjukvårdsarbetare arbetar dygnet runt för att rädda liv. Vårdarbetare är inte måltavlor”.
Läs mer | "Kyrkorna kan göra skillnad i kampen mot ebola"
200 attacker
Sedan januari har det skett nästan 200 attacker mot personal och sjukvårdsinrättningar.
– De som arbetar med insatsen är oroliga, speciellt de som arbetar i konfliktområden. Men de fortsätter att komma till jobbet, säger Melissa McRae, biträdande medicinsk chef vid Läkare utan gränser.
Hjälporganisationen bygger nu ett ebolasjukhus i Goma med upp till 76 platser. Förutom det assisterar man Kongo-Kinshasas hälsomyndighet med smittoövervakning i miljonstaden och med att spåra smittovägarna från ebolafallet.
I början av augusti 2018 bekräftades de första fallen av ebolaviruset och sedan dess har nära 1 700 personer dött efter att ha smittats.
Utbrottet är det tionde i Kongo-Kinshasa sedan ebola först upptäcktes i landet 1976, och det näst svåraste.