Nyheter
Konservativt kristet parti gjorde succéval i Norge
Kan jämföras med Kristna värdepartiet i Sverige - men når större framgångar
Partiet har en mer radikal agenda än de norska kristdemokraterna och menar själva att de vinner väljare på att kritisera klimatalarmism och könsideologi.
I helgen hölls lokalval i Norge och ett parti som gick starkt framåt, visserligen utifrån en blygsam utgångspunkt, är partiet som numera heter Konservativt. I tidigare val har de ställt upp under namnet Partiet De Kristne, med en tydlig kristen profil i sitt politiska program. Partiet bildades 2011, delvis i protest mot de norska kristdemokraterna som man uppfattade hade fått en alltför urvattnad profil.
Tredubblat sig
I lokalvalen tredubblade Konservativt sina röster, rapporterar Vårt Land, vilket också sammanlagt gav dem 14 mandat i olika kommuner. På vissa håll, som i Froland, fick partiet 8,4 procent av rösterna, i det fallet en fördubbling jämfört med tidigare val.
Partiet säger själva att framgångarna bygger på en tydlig linje, att man står upp för kristna grundvärden, att man profilerat sig som ett anti-globalt parti som tar kampen mot klimathysterin. Partiet har också kritiserar det man kallar för könsideologi.
– Det finns bara två kön. Den frågan har verkligen varit något vi vunnit på, säger lokalpolitikern Simon Friis-Larsen, som tidigare kandiderat för Kristdemokraterna.
Fortfarande litet
Framgången för Konservativt bör dock inte överdrivas. De är fortfarande ett mycket litet parti och även om de lyckades bra i vissa kommuner så fick de sammanlagt bara 0,5 procent av rösterna på nationell nivå. Det här kan jämföras med Kristelig folkeparti (KrF), de norska kristdemokraterna, som fick 4 procent av rösterna och ledande poster i flera kommuner.
Styrkeförhållandena går att jämföra med Sverige, där Kristna värdepartiet försökt utmana Kristdemokraterna utifrån en tydligare konservativ kristen värdegrund. Till skillnad från Konservativt i Norge har dock Kristna värdepartiet aldrig blivit inröstade i någon kommunfullmäktige.
Kyrkoval avgjort
Samtidigt som lokalvalen hölls det också kyrkoval i Norge. Nytt för i år var att man kunde förhandsrösta digitalt, vilket över 91 000 norrmän gjorde. Inga politiska partier ställer upp i kyrkovalet som enbart har tre olika nomineringsgrupper att välja mellan, samt en lista med fristående kandidater. Störst i kyrkovalet blev Öppen folkkyrka med 48 procent, följt av den fristående kandidatlistan med 34 procent. De två mer konservativa utmanarna Frimodig kyrka och Bönelistan fick 10 respektive 8 procent.