Nyheter
Konsten att nå förortens muslimer med Jesus
“När jag samtalar med muslimer säger jag aldrig att jag är ute efter att konvertera någon, utan jag vill presentera Jesus”

Kristna ska göra muslimer till Jesusföljare, men det behöver inte innebära att de måste konverteras till kristendom, med allt vad det innebär. Missionsteologen C presenterar i rapporten ”Frikyrkan i orten” ett annorlunda synsätt på mission.
Dagen har tidigare skrivit om rapporten ”Frikyrkan i orten” som konstaterar att den frikyrkliga närvaron i utsatta förortsområden är låg, något som man vill ändra på. En av skribenterna är församlingsgrundaren och missionsteologen Rickard Cruz, verksam i Helsingborg där han leder ett nätverk av husförsamlingar.
Det är i kapitlet ”Mötet med muslimer” som han berättar om sin syn på mission. Inledningsvis sker det då han berättar om ett besök i en moské som är full intill bristningsgränsen, något som Helsingborgs kyrkor inte är. Det hela får stå som en symbol för ett Sverige där det religiösa landskapet håller på att ritas om drastiskt, inte minst är islams framväxt påtagligt i storstädernas förortsområden.
– Det borde göra oss mer intresserade av att möta muslimer, säger Rickard Cruz till Dagen.
På debattplats har han utvecklat sina tankar om att kristna måste nyansera sin bild av islam, att man bör akta sig för att göra förenklingar och i stället se den mångfald som finns. Samtidigt har Rickard Cruz ett något annorlunda perspektiv när det gäller mission riktat mot muslimer.

Olika förhållningssätt
Till en början målar han upp två vanliga förhållningssätt om hur kristna brukar förhålla sig till islam. Det första handlar om ett synkretistiskt förhållningssätt där kristendom och islam anses vara likvärdiga vägar till Gud. Mission blir då nästintill onödigt och olikheterna mellan religionerna tonas ofta ned då man har den här inställningen.
– Det finns flera problem med det här synsättet, för det första tar man inte den muslimska tron på allvar då man plockar ner Muhammeds starka sanningsanspråk. Men man tar heller inte den egna kristna tron på allvar då man monterar ned Jesus unika anspråk, säger Rickard Cruz.
Det andra synsättet är det apologetiska, ett mer polemiskt förhållningssätt som går ut på att försvara den kristna tron och samtidigt peka på vad som är fel med islam.
Rickard Cruz menar att om man som kristen vill nå muslimer så finns det en viss poäng med det här synsättet.
– Det här har absolut lett till att många muslimer fått upptäcka Jesus, men det har också lett till uppbrutna familjer och till konflikt i många delar av världen, säger han.
Ett problem med att bedriva missionen utifrån ett apologetiskt synsätt är att den muslim som blir kristen ofta måste lämna hela sitt sammanhang och börja om på nytt, inte minst då det inom islam är känsligt att konvertera, i många fall finns också en hotbild mot konvertiter.
En tredje väg
Det är utifrån dessa bägge motpoler som Rickard Cruz vill presentera en tredje väg. Han väljer att benämna den för det kerygmatiska förhållningssättet.
Vilket krångligt ord, finns det inget bättre?
– Det är inte jag som myntat det, utan det är den arabiske teologen Martin Accad. Det är hämtat från det bibliska begreppet kerygma som betyder förkunnelse eller budskap, säger Rickard Cruz.
– Förhållningssättet handlar om att på ett positivt sett förmedla de goda nyheterna om Jesus och hans rike, utan att nödvändigtvis göra det i konflikt eller i polemik med andra traditioner eller religioner. Man utgår också ifrån att ingen religion är frälsande.
Rickard Cruz förklarar att Jesus aldrig startade en religion och hans budskap var faktiskt en utmaning mot dåtidens religiösa strukturer. Därför handlar det inte om att erbjuda muslimer ett helt annat religiöst system.
– Det viktiga är att berätta om Jesus på ett sätt som alla kan ta till sig. Det handlar inte om en konflikt mellan islam och kristendom, utan det handlar om att göra människor till Jesus lärjungar.
Men att få muslimer i Sverige att tro på Jesus måste väl innebära att de byter moskén mot kyrkan?
– Den typen av beslut uttalar jag mig aldrig om. När jag samtalar med muslimer säger jag aldrig att jag är ute efter att konvertera någon, utan jag vill presentera Jesus och att låta människor upptäcka vem Han är.
– Sedan, vad det får för konsekvenser i människors liv, det får vara ett öppet blad.
Men, tillägger Rickard Cruz, den som vill följa Jesus gör det bäst tillsammans med andra Jesusföljare. Men i vilken byggnad det sker är underordnat. Själv är han alltså verksam inom en husförsamling.
– Jag har många samtal med muslimer och jag delar min tro med dem. Men målet är inte att få in dem i kristendomen, utan att plantera de goda nyheterna där de är och lever sina liv.
Skulle utfallet kunna bli att man är Jesusföljare men kallar sig muslim?
– Det får man nog upptäcka under resans gång, säger Rickard Cruz.
– Men om vi låser in oss i etiketter så gör vi oss en björntjänst, jag vill helt fokusera på Jesus och att människor ska bli lärjungar som har Jesus som den högsta lojaliteten. Sedan får de kalla sig vad de vill. Och absolut har jag träffat människor som beskriver sig som muslimska lärjungar till Jesus.