Nyheter
Konturerna till Guds hus växer fram i Nacka
Guds hus-projektet i Nacka utanför Stockholm, som ska samla kyrka och moské under samma tak, klarnar i konturerna. - Stödet för att detta ska bli verklighet är starkt, säger projektledaren och prästen Henrik Larsson.
Idén är att tre församlingar - St Konrads katolska församling, Muslimernas förening och Nacka församling som tillhör Svenska kyrkan - ska skapa en mötesplats.
Byggnaden är tänkt att inrymma en kyrka, en moské och ett gemensamt innertorg.
- Den befintliga kyrkan i Fisksätra behöver renoveras så att både svenskkyrkliga och katoliker kan fira gudstjänster där. Det arbetet satte igång för en månad sedan och ska vara färdigt i januari, säger Henrik Larsson som också är präst i Nacka församling.
Nästa steg är att bygga en moské i anslutning till kyrkan. Nacka församling äger större delen av marken. En liten bit ägs av Nacka kommun och därför behövs en ändring i detaljplanen för området kring kyrkan.
- Den processen har pågått under en tid och i förra veckan inbjöd kommunen till ett Öppet hus så att människor som bor i området får möjlighet att yttra sig, berättar han.
Finansiering genom insamling
Ett beslut om en planändring väntas i november. Därefter kan processen med att söka bygglov inledas och ett avgörande i den frågan väntas någon gång under våren 2012.
När bygglovet är klart måste Muslimska föreningen samla in pengar.
- De vill helst finansiera bygget genom insamlingar i Sverige och Skandinavien. Om det inte går har de sagt att de vänder sig till länder i den muslimska världen.
Det låter som att det kommer att ta tid. Hela processen kan bli ganska långdragen. När tror du att moskébygget kan komma igång?
- Det är svårt att säga eftersom flera faktorer påverkar. Men som läget är i dag är det möjligt med en byggstart om ett och ett halvt år. Det känns som en rimlig tanke.
Henrik Larsson är inte orolig för att Guds hus inte kommer att förverkligas. Planerna har funnits i flera år och en samverkan mellan kristna och muslimer finns redan.
- Ett gemensamt socialt arbete pågår sedan 2008 och vi har även haft föreläsningar och samtal i arbetsgrupper hur detta ska fungera. Så människor från olika kulturer och religioner möts redan.
"Det finns en oro i kyrkorna"
En moské i Nacka markerar ändå början på något nytt och visst finns de som är negativa. Henrik Larsson tycker ändå att stödet är starkt.
- Det finns ett stort intresse, en kraft och ett behov att förverkliga detta. Både hos kommunen och bland de som bor i Fisksätra, menar Henrik Larsson och betonar att Guds hus varken syftar till religionsblandning eller till mission bland varandras medlemmar.
- Det finns en oro i kyrkorna att den egna verksamheten kommer att utarmas. Min erfarenhet är att det blir tvärtom. Den egna identiteten fördjupas i mötet med en tro som är annorlunda.
Han vill inte påstå att projektet är världsunikt, kristna och muslimer möts som goda grannar på många platser. Men han hoppas att Guds hus ska betyda mycket för att minska spänningarna i samhället.
- 1900-talet var ekumenikens århundrade. 2000-talet kan bli religionsdialogens sekel. Hur vi troende hanterar våra relationer kan få stor betydelse för samhällsutvecklingen. I en tid av etniska, kulturella och religiösa spänningar vill vi vara ett exempel på att ett mångkulturellt och mångreligiöst projekt fungerar.