Nyheter
Konvertiternas situation lyftes i riksdagen
Debatt i riksdagen om Tidöavtalet kommer gynna konvertiters rättssäkerhet eller inte

KD-politikern Hans Eklind menade att det är obehagligt tyst när det gäller kristna konvertiters situation och efterfrågade en ökad rättssäkerhet. Han fick dock kritik, då Centerpartiets Jonny Cato citerade Tidöavtalet och menade att det kommer att bli tvärtom med regeringens förda politik.
Religionsfrihet gäller inte alla i Sverige. Det menade KD:s Hans Eklind, som under den allmänpolitiska debatten i riksdagen ville lyfta frågan om situationen för asylsökande konvertiter.
– Det är nämligen fortsatt obehagligt tyst när det gäller kristna flyktingars och konvertiters situation. Detta trots att vi ju vet att de förföljs här i vårt Sverige, sade han i sitt anförande.
Hans Eklind hänvisade till Brottsförebyggande rådets rapport om hatbrott med fakta om att de kristofobiska brotten har ökat i Sverige, men också till Open Doors några år gamla rapport om förföljelse av kristna på flyktingförläggningar i Sverige.
– Konvertiternas situation har jag lyft i denna kammare ett stort antal gånger. Därför var jag givetvis mycket nöjd med att de nämns i både Tidöavtalet och i gårdagens regeringsförklaring, sa Hans Eklind.

Vill se inspektion
Han fortsatte att argumentera för att vi borde ha en Inspektion för Migrationsfrågor, något som KD föreslagit innan valet. Det handlar om en extern part som ska verka för en ökad rättssäkerhet i migrationsmål, något som Hans Eklind menade finns ett stöd för i riksdagen i och med avtalet som skrivits under av M, KD, L och SD.
– Målet med en sådan inspektion är att upptäcka systembrister och på så vis säkerställa rättssäkerheten för den enskilde och ett fungerande samarbete mellan myndigheter på migrationsområdet, sa Hans Eklind.
– Just konvertiters och hbtq-personers ärenden visar att vi kan och ska se över processen.
Kritiserades
KD-politikern fick dock inte stå oemotsagd, utan fick mothugg från såväl Tony Haddou (V) som Jonny Cato (C), oppositionspolitiker som inte kunde begripa hur han utifrån Tidöavtalet fick ihop att rättssäkerheten för asylsökande skulle öka.
– Jag är glad att ledamoten tar upp situationen för konvertiter och hbtqi-personer, men tråkigt i en tid där Sverige sluter sig, sa Tony Haddou, som sedan beklagade sig över det minskade antalet kvotflyktingar.
Jonny Catos (C) retoriska grepp var att direkt citera Tidöavtalet.
– Den enskildes rättigheter under asylprocessen ska inte vara mer långtgående än vad EU-rätten fordrar, läste han innantill och tog sedan upp att såväl rätten till tolk som offentligt biträde skulle ses över.
– Hur rimmar det med ökad rättssäkerhet under asylprocessen, undrade Jonny Cato.
– Ta bort deras möjlighet att göra sig förstådda, det kommer inte att öka rättssäkerheten, det behöver vi ingen inspektion för att konstatera, det kan vi konstatera här inne, det kommer att minska rättssäkerheten.
I den debatt som blossade upp argumenterade Hans Eklind emot och ville exempelvis att Centerpartiet visade upp sina förslag på ökad rättssäkerhet, medan han själv argumenterade för att det i Tidöavtalet finns skrivningar för ökad rättssäkerhet för såväl konvertiter och hbtq-personer.