Nyheter
Koranbränning bedöms inte som hets mot folkgrupp
Förbjud koranbränningar säger Tro och solidaritet - men åklagare friar samtidigt Paludan

Rasmus Paludan bröt inte mot lagen då han utanför Turkiets ambassaden eldade upp ett engelskspråkigt exemplar av Koranen, utan det ska enligt åklagare ses som religionskritik. Samtidigt går Tro och solidaritet ut med att de vill se ett förbud av koranbränningar.
Socialdemokratiska sidoförbundet Tro och solidaritet vill förbjuda koranbränningar. Det budskapet för de fram på Instagram där de menar att det handlar om att värna religionsfriheten.
”Att bränna heliga skrifter för att kränka andra människor är brottsligt”, skriver de i sitt utspel.
När de ger lite mer bakgrund åt förslaget utgår de från Rasmus Paludan och hans uppenbara provokationer mot muslimer där Tro och solidaritet skriver att det är uppenbart att han inte anser att alla är lika mycket värda.
”Att använda yttrandefriheten för att kränka andra människor är förkastligt”, skriver de. Om förslaget även innebär att man inte heller ska få elda upp Bibeln i provokativt syfte är oklart.
Inte mot människor
Tro och solidaritets politiska krav går helt på tvärs mot hur den juridiska expertisen agerar. För nu har åklagare Fredrik Ingblad satt ned foten angående Rasmus Paludans koranbränning utanför den turkiska ambassaden. Efter en polisanmälan kom in landade ärendet på hans bord och Fredrik Ingblad, specialist på hatbrott inom Åklagarmyndigheten, konstaterar att det inte kan ses som olagligt att bränna Koranen och att han därför lagt ned förundersökningen.
– Jag kom fram till att en koranbränning riktar sig mot en symbol mot religionen och inte gruppen i sig, även om människor blir kränkta, säger Fredrik Ingblad till Dagens Nyheter.
I grund och botten, menar han, handlar det om yttrandefrihet och då krävs starka skäl för att den ska inskränkas.
Fler juridiska fall
Koranbränningen utanför Turkiets ambassad är inte det enda fallet där Rasmus Paludan utreds för hets mot folkgrupp och fortfarande pågår ett ärende gällande en koranbränning förra året.
När det gäller koranbränningar så pågår också en annan viktig juridisk prövning, och det är om Polismyndigheten hade rätt att införa ett tillfälligt förbud av koranbränningar av säkerhetsskäl, ett beslut som ansågs mycket uppseendeväckande. Ärendet ligger hos förvaltningsrätten i Stockholm.