Nyheter
Korsvandring till Oslo - om gränsen är öppen
Start i Klara kyrka i Stockholm på nationaldagen - blir femte korsvandringen för evangelisten Alf Lax

På nationaldagen den 6 juni börjar korsvandringen som ekumeniska Gå för Sverige står bakom.
– Vi ska gå 60 mil från Stockholm och planerar att avsluta i Oslo den 24 juli, berättar korsvandringsexperten och motorn i projektet, Alf Lax.
Årets korsvandring blir Alf Lax femte. De tidigare genomfördes 2016, 2017, 2018 och 2020. Förra året gick vandringen från Haparanda i norr till Smygehuk i söder.
Den här gången är det sträckan Stockholm till Oslo som gäller, vilket innebär totalt 60 mil och stopp på 50 platser. Förra årets vandring omfattade hela 200 mil.
Hur känns formen?
– Tack, ganska bra. Det känns fint att snart vara i gång igen, säger Alf Lax på telefon från Sveg i Härjedalen där han bor sedan ungefär ett år.
En bruten tå
En bruten tå ställer dock till det lite för honom, men Alf Lax är inte den som ger sig i första taget. Han är inställd på att gå flera av sträckorna, trots att det ibland gör ont.
– Jag hoppas och tror att det ska fungera. Vi som går är ju inte ensamma utan har för det mesta andra som vandrar tillsammans med oss vilket gör allt lite lättare.
Syftet med korsvandringen är precis som tidigare att längs vägen berätta om kristen tro i mötet med människor.
– Kyrkan är en pelare i samhällsbygget. Att kyrkorna hjälper nödställda och människor i utanförskap är en ödesfråga, säger Alf Lax med pondus i rösten.
Start i Stockholm
När Dagen ringer håller han på att packa den ryggsäck han ska ha med sig på färden. På söndag blir det gudstjänst i Klara kyrka i Stockholm och sedan börjar vandringen.
– Den 16 juli planerar vi att ta oss över gränsen till Norge från Töcksfors i Värmland, berättar Alf som dock inte tänker gå samtliga 50 sträckor.
Gränsen mot Norge har ju varit stängd. Vad gör ni om ni inte får komma in?
– Då kanske vi måste avblåsa det hela, men vi hoppas och ber till Jesus att vi får gå med korset ända till Oslo. Det skulle vara fantastiskt att få göra det.
– Jag har tro för att det ska fungera. Korsvandringarna är trosprojekt där det gäller att våga för att vinna något, resonerar Alf Lax.
Enkelt och genuint
Med sin erfarenhet av åtskilliga mil till fots i ur och skur vet han att olika hinder kommer att torna upp sig utmed vägen. Men hans tro på projektet är orubbligt.
– Det mesta går att lösa och jag är inte orolig. Jag tar med mig gitarren. Det blir enkla samlingar längs vägen som är anpassade efter pandemin.
– Det enkla och genuina bryter ofta murar mellan oss människor.