Nyheter

Kraftfull kritik mot förslag på centralisering av Svenska kyrkan

En rad kritiker träder nu fram och menar att församlingarnas arbete är på väg att vingklippas då flera funktioner föreslås centraliseras till kyrkans huvudsäte i Uppsala.

Kyrkans hus i Uppsala, där Svenska kyrkans nationella arbete samlas.
Kyrkans hus i Uppsala, där Svenska kyrkans nationella arbete samlas.
Publisert Sist oppdatert

Det är förändringar på gång i Svenska kyrkan. Strax innan sommaren presenterade Kyrkostyrelsen ett dokument där de skissade på en rad åtgärder för att kunna parerare en allt sämre ekonomi, bland annat föreslås en centralisering av delar av kyrkans ekonomi och administration samt en översyn av stiftsindelningen. Nu sköljer en våg av protester fram.

I Kyrkans tidning har debattartiklarna avlöst varandra och kön av kritiker börjar bli riktigt lång.

Läs mer Svenska kyrkans ledning varnar för sämre ekonomi

Större än reformationen

Domprosten i Linköping, Peter Lundborg, kallar förslagen så pass omfattande att "både reformationen på 1500-talet och Svenska kyrkans förändrade relationer till staten år 2000 framstår som mindre revi­deringar".

Resonemanget landar i att mer makt samlas till kyrkans centrala ledning i Uppsala på bekostnad av församlingarnas frihet.

Han är långt ifrån ensam om att drämma till med starka omdömen.

Handlar om kyrkosynen

"Kyrkostyrelsens förslag är ogenomtänkt och definitivt inte förankrat i Svenska kyrkans församlingar", skriver Thomas Söderberg, biskop emeritus, och Britt Louise Agrell, erfaren kyrkopolitiker, på debattplats i Kyrkans tidning.

De menar att det här inte bara handlar om administration och ekonomi utan även vilken kyrkosyn som ska gälla då kyrkans struktur är på väg att göras om. Varningsorden de utfärdar handlar om att kyrkans nationella nivå är på väg att bli dess viktigaste enhet. Själva menar de att kyrkan ska utgå från den lokala församlingen.

"Det var nog inte så Jesus tänkte när han gav lärjungarna missionsbefallningen", skriver de båda om Kyrkostyrelsens planer på förändring.

Läs mer Kyrkopolitiker kräver: Ta inga stora beslut på kyrkomötet i år

Mitt i coronakrisen

Förutom själva sakfrågan blandas kritiken upp med att Kyrkostyrelsens förslag ska klubbas av ett decimerat kyrkomöte mitt under coronapandemin. Hela den demokratiska legitimiteten ifrågasätts och till Kyrkomötet har det redan kommit in motioner med krav på att vänta med besluten.

Kyrkostyrelsens linje har försvarats av dess 1:a vice ordförande Wanja Lundby-Wedin som representerar Socialdemokraterna i kyrkopolitiken. I slutet av juli bemötte hon en av kritikerna som menade att det som sker går att likställa med en reformation.

"En kraftig överdrift", svarade Wanja Lundby-Wedin som i stället menade att Kyrkostyrelsens agerande handlar om att ta ett långsiktigt ansvar.

Det har gått en månad sedan hennes svar. Kritiken från kyrkligt håll har sedan dess fortsatt att strömma in.

Läs mer Elisabeth Sandlund: Öka inte centralstyrningen, Svenska kyrkan

Så styrs Svenska kyrkan

  • Svenska kyrkan styrs via tre olika nivåer, den lokala församlingen, stiften samt via ett nationellt kansli.

    Kyrkan har på senare år kritiserats för att göra verksamheten alltmer storskalig.

    Det märks exempelvis på att församlingar slås ihop till storpastorat.

    Nu har Kyrkostyrelsen föreslagit att delar av ekonomi och administration flyttas till nationell nivå, vilket väckt stark kritik.

Powered by Labrador CMS