Nyheter

Kraftiga reaktioner efter förbud av religiösa friskolor

"Märkligt att den sekulära inriktningen upphöjs till allena saliggörande", säger Karin Wiborn, generalsekreterare på Sveriges kristna råd.

STOCKHOLM 201504245
Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen.
Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
STOCKHOLM 201504245 Alf Svensson och Göran Hägglund på kristdemokraternas extra riksting på lördagen. Foto: Pontus Lundahl / TT / 10050
Publisert Sist oppdatert

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger sig vara redo att sätta stopp för nyetablering av konfessionella friskolor. Med en statlig utredning i sin hand är tidsplanen utstakad och efter sommaren 2023 ska inga nya religiösa skolor få startas.

Sveriges kristna råd är en av instanserna som sågar regeringens planer längs med fotknölarna.

Sekularism inte neutralt

– Europadomstolen har slagit fast att rätten till pluralism inom undervisningen och utbildningen är väsentlig för att bevara det demokratiska samhället samt att sekularism också är en filosofisk/konfessionell övertygelse och därmed inte neutral, säger Karin Wiborn via ett pressmeddelande.

– Utifrån dessa resonemang är det både naivt och märkligt att den sekulära inriktningen upphöjs till allena saliggörande och att konfessionella inslag misstänkliggörs utan urskiljning.

Karin Wiborn varnar för att ett etableringsstopp kan bli diskriminerande mot troende av olika slag. Hon tycker också att religion snarare borde ses som en tillgång för samhället.

Hårt slag mot judar

Även Judiska centralrådet reagerar kraftfullt mot regeringens planer och skriver i ett pressmeddelande att det här på sikt kan innebära att inga judiska skolor kommer att finnas kvar i Sverige. Inte minst är de kritiska mot att de judiska skolorna som finns kan tvingas att bli kallade konfessionella mot sin vilja.

– Om utredningens förslag skulle bli verklighet skulle det innebära ett hårt slag mot den judiska gruppens möjlighet att kunna bevara och utveckla sin kultur i Sverige, säger Isak Reichel, generalsekreterare på Judiska Centralrådet.

Inte tillräckligt

Humanisterna är hellre inte nöjda med regeringens linje men av helt andra orsaker. De skriver i ett pressmeddelande att ett etableringsstopp inte är tillräckligt och att de hellre hade sett ett totalförbud av konfessionella friskolor. Humanisterna vill också att regeringen borde gå mycket längre och även sätta stopp för religiösa förskolor.

De uttryckte också en oro för att ett etableringsstopp för konfessionella friskolor först träder i kraft om tre år och att det därför kan starta fler religiösa friskolor under tiden.

KD till motattack

Från politiskt håll är det främst Kristdemokraterna som går till motattack mot regeringens planer.

– Regeringen silar mygg och sväljer kameler när man i själva verket har stora problem på andra håll i kommunala skolor, sa Gudrun Brunegård, utbildningspolitisk talesperson, då hon med ett bildspråk hämtat från Bibeln kom till tals i Sveriges radio.

Hon menade att regeringen på det här sättet lägger fokus på fel saker. I stället för att ta sig an skolor som missköter sig över lag menar hon att regeringen är ute efter en kollektiv bestraffning av just de konfessionella friskolorna.

Även S kritiska

Även Socialdemokraterna visade sig vara lite självkritiska. Hela förslaget som regeringen ska sjösätta handlar i själva verket om att genomföra Januariavtalet tillsammans med MP, L och C. Att enbart stoppa nya religiösa friskolor drevs tidigare enbart av Liberalerna.

I en tweet markerar Socialdemokraterna var de egentligen står i frågan.

"Religiös påverkan hör inte hemma i svensk skola! 2018 gick vi till val på att förbjuda religiösa friskolor och det håller vi fast vid."

Läs också Förslag: Efter sommaren 2023 får inga nya kristna friskolor startas

Powered by Labrador CMS