Nyheter
Kränkta kristna elever nämns inte i nya handlingsplanen
Utbildningsminister Anna Ekström (S) accepterar inte att kristna elever kränks i skolan. Men några särskilda direktiv om problemet ger ministern inte till den utredare som nu tillsätts för att ta fram en nationell handlingsplan för trygghet och studiero i skolan.

Dagen ställde frågan om direktiv för kristna elevers situation till utbildningsminister Anna Ekström i samband med en presskonferens där hon presenterade den utredning om trygghet och studiero i skolan som regeringen nu tillsätter.
Men några särskilda anvisningar på det här området finns alltså inte till utredaren.
– Nej det finns inga specifika direktiv om någon särskild grupp, svarar Anna Ekström.
Ministern hänvisar i stället till att ett allmänt förebyggande arbete behöver förstärkas i skolan för att minska antalet kränkningar och hotfulla situationer. Trygghetsindex i skolan har i allmänhet gått åt fel håll de senaste åren.
Det är därför den kommande utredaren Katarina Håkansson, med erfarenhet från olika skolmyndigheter, nu får uppdraget att föreslå bland annat ett nationellt mobilförbud på lektionstid samt tydligare och hårdare regler kring vad lärare kan vidta för åtgärder vid ordningsstörningar i skolmiljön.
Inget besked till SKR
Utbildningsminister Anna Ekström vill inte heller ge något besked angående om det behövs en fördjupad undersökning om kristna elevers situation vid trakasserier. Sveriges kristna råd och ärkebiskop Antje Jackelén har efterlyst en sådan undersökning.
– Vi får återkomma i den frågan, säger Anna Ekström till Dagen.
– Frågan väcktes för någon vecka sedan eller två. Jag har inget besked att ge. Vi har i Sverige en vittomfattande statistik om skolan och vi får titta på om det behövs ytterligare statistik på det här området.
Bakgrunden är att Sveriges kristna råd nyligen presenterade en undersökning som visar att närmare hälften av de kristna eleverna i skolan upplever sig ha blivit kränkta för sin tro – av både andra elever och av lärare.
Tog upp kristna elever
Utbildningsministern tog spontant upp kristna rådets undersökning vid sin presskonferens på onsdagen som ett exempel på hur otryggheten har ökat i skolmiljön.
– Det här är förstås fullkomligt oacceptabelt i svensk skola, sa Anna Ekström om att kristna elever upplever sig utsatta och illa behandlade på grund av sin tro.
Statsvetarprofessorn Magnus Hagevi vid Linnéuniversitetet i Växjö har kritiskt talat om ett svalt intresse från politiker och myndigheter när det gäller att ta reda på hur kristna elever har det i skolan. Ligger det något i det?
– Nej det tycker jag faktiskt inte. Det finns ett stort intresse för frågorna som har att göra med trygghet och studiero, och elevers rätt att gå till en skola som är fri från kränkningar. Vi har en stark religionsfrihet i Sverige när det gäller elevernas rätt att utöva sin religion, och det ska vi ha, säger Anna Ekström.
Klart innan årsskiftet
Utredningen om nationell trygghet och studiero i skolan ska vara klar med sitt uppdrag till 16 december 2020.
– Jag förväntar mig att utredaren ska se till att alla elever kan gå till skolan och känna trygghet och studiero. När jag läste uppgiften att kristna elever känner sig utsatta och ifrågasatta blev jag väldigt upprörd.
– Ingen elev i Sverige ska bli ifrågasatt på grund av sin kristna tro eller religiösa övertygelse. Skolan ska vara en plats fri från kränkningar, säger Anna Ekström.