Nyheter

Krav på psykologisk behandling före könsförändring

Snabbt stigande könsdysfori-kurva bland tonårsflickor diskuterades i riksdagen

Publisert Sist oppdatert

I Finland kommer psykologisk behandling alltid vara “första linjen” vid behandling av könsdysfori – för både barn och vuxna. Nu kommer krav på att liknande ska införas även i Sverige.

I riksdagen hölls ett seminarium om könsdysfori – upplevelsen av att vara av fel kön – något som de senaste åren har växt lavinartat främst bland tonåriga flickor som söker sig till vården för att få hjälp med hormonbehandling och kirurgi för att i stället bli en man.

Men behandlingen är kontroversiell – och könsbyte en oåterkallelig behandling som stoppar pubertetsutvecklingen och leder till sterilitet, något som har uppmärksammats av bland andra SVT:s Uppdrag Granskning.

Barnpsykiatriker reagerar

Vid riksdagsseminariet medverkade ett par barn- och ungdomspsykiatriker, Sven Román och Angela Sämfjord, som både reagerar starkt mot vårdmodellen.

Inte minst konstaterade de att många av ungdomarna som söker vård också lider av autism, depression eller någon psykisk diagnos parallellt med den upplevda könsidentitetskrisen och därför mår dåligt.

– Man söker en förklaring till sitt lidande och då kan könsdysfori bli en förklaringsmodell snarare än dess ursprung, sa Angela Sämfjord vid seminariet i slutet på förra veckan.

Seminariet arrangerades av riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD), men lockade deltagare från flera partikanslier, bland annat Socialdemokraterna och Liberalerna.

Stoppade pubertetsblockering

Astrid Lindgrens barnsjukhus beslutade i våras att stoppa all pubertetsblockering för barn under 16 år efter de diskussioner som har varit. Och i Finland har hälsoministeriet mot den här bakgrunden gett ut nya riktlinjer om att psykologisk behandling ska vara första linjen vid behandling av alla med könsdysfori, både barn och vuxna.

Detta är en linje som välkomnades av såväl läkarna som riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, som menade att ungdomarnas problem och mående måste tas på allvar.

– Vi borde ha tydlighet i riktlinjer från Socialstyrelsen om att detta ska råda även i Sverige, säger Mikael Oscarsson till Dagen.


Mikael Oscarsson (KD).

Ångrade sig efter könsbyte

Även i Holland har sådana signaler kommit. I England kom i våras en dom kring en 16-årig biologisk flicka som ångrade sig efter att ha bytt kön. Domen innebär att inga barn framöver ska få könsförändrande behandling. “National health service” konstaterade strax därefter att det “saknas evidens för medicinsk behandling av minderåriga”.

Läkaren Sven Román sa vid riksdagsseminariet att han från Astrid Lindgrens barnsjukhus samtidigt får signaler om att de nya riktlinjerna kring stoppad pubertetsblockering “tyvärr inte alltid följs”.

Powered by Labrador CMS