Nyheter
Kristen familj flydde Nordkorea
Samtidigt som Nordkoreas krigshot blir allt större riskerar en kristen familj i Sverige – som har flytt från landet – att utvisas till Sydkorea. – Vi är oroliga för att polisen ska komma och hämta oss, säger pappan, till Dagen.

Familjen Gah kom till Sverige för 4,5 år sedan och sökte då asyl. De hamnade omgående på en flyktingförläggning i Kalmar län och på en promenad såg de en byggnad med ett kors på. Det visade sig vara den lokala pingstförsamlingen. Sedan dess har de varit engagerade i församlingens verksamheter – och här i Sverige har de också fått två barn.
– Trots att de bara kunde säga ”hej” på svenska när de kom hit har de funnits med mitt i församlingen. Nu spelar och sjunger kvinnan då och då och mannen hjälper till med praktiska saker, berättar församlingens pastor för Dagen.
Utsattes för tortyr
Flykten från Nordkorea är mycket ovanlig eftersom få människor lyckas ta sig ut ur det stängda landet. Men maken i familjen lyckades simma över gränsfloden till Kina två gånger – första gången, för åtta år sedan, fick han skydd i en kyrka. Där blev han även själv kristen. Efter att ha blivit upptäckt skickades han dock tillbaka till Nordkorea där han utsattes för tortyr i ett fängelse. När han så småningom frigavs bestämde han sig ännu en gång för att fly över gränsen till Kina.
Dottern blev kvar
Liksom första gången gömdes han av en kristen församling och efter tre år, 2008, lyckades med hjälp av en grupp flyktingsmugglare även få ut sin fru. Deras då fyraåriga dottern blev däremot kvar.
Mamman förklarar att smugglaren bara berättade att hon skulle få träffa sin make, inte att hon också skulle föras över gränsen. Därför valde hon att lämna dottern – som om hon lever i dag är nio år – hos släktingar. Det enda spåret av äldsta dottern i dag är ett slitet fotografi som togs strax innan de skiljdes åt.
– Jag tänker på henne varje dag. Jag kan inte sova. Jag bara tänker på henne hela tiden, säger mamman till P4 Kalmar.
Maken hade, enligt P4 Kalmar, fått rådet av en kristen församling att söka sig till norra Europa, där de som kristna skulle kunna leva i frihet, och efter en månad som papperslösa i Kina lyckades de via Tyskland ta sig till Sverige.
– Makarna Gah har betalat ett mycket högt pris för sin frihet. Deras tro på Gud är djup och äkta och genom att låta döpa sig har de betalat ett ännu högre pris. Jag har varit med om många dop, men inget kan jämföras med hur det var när de döptes, säger pastorn.
Avslag på asylansökan
Familjen Gahs mål var att få uppehållstillstånd här, skaffa jobb, och sedan jobba ihop pengar till att betala flyktingsmugglare för att ta ut dottern som lämnades kvar i Nordkorea. Men den 11 mars kom det sista och avgörande avslaget på deras asylansökan. Sverige utvisar inte människor till Nordkorea, men Migrationsverket anser däremot att familjen kan bo i Sydkorea och nu väntar de oroligt på att skickas dit.
– Den sydkoreanska konstitutionen säger att i princip alla nordkoreaner är berättigade till medborgarskap i Sydkorea efter anmälan. Och om man har rätt till medborgarskap, så har man också fullständigt skydd, förklarar Fredrik Beijer, tillförordnad rättschef på Migrationsverket.
Oroar sig för repressalier
Familjens oro handlar dock i första hand inte om deras egen säkerhet utan snarare om ökad risk för repressalier mot deras kvarvarande släktingar i Nordkorea.
– Sydkorea är fullt av nordkoreanska spioner. Om polisen i Nordkorea får reda på att vi är i Sydkorea kommer våra släktingar som är kvar i Nordkorea att hamna i fängelse, säger pappan, till Dagen.
Trots att det inte finns några juridiska möjligheter att överklaga avslaget på asylansökan har familjen trots allt inte gett upp.
– Vi är i kyrkan varje söndag och vår treåriga dotter kan få börja på dagis om ett halvår. Vi vill stanna i Sverige.
Fotnot: Familjen Gah heter egentligen något annat.