Nyheter

Kristen milis återtar kyrkorna

De är inte störst och inte mest kraftfulla. Men i skymundan opererar flera kristna miliser i slaget om Mosul, där de ser till att kyrkklockor återigen ringer i städer som befriats från IS.

###
Publisert Sist oppdatert

Ljudet av kyrkklockorna i den lilla staden Bartella ljöd långt ut i världen, två år efter att de tystats av Islamiska statens invasion.

För tillfället drivs den jihadistiska gruppen iväg från stad efter stad öster om Mosul, och flera av dessa platser som överges beskrivs som kristna, då de varit bosatta av främst assyrier/syrianer/kaldéer. Det här är folkgrupper som nu deltar i befrielsen av Nineveslätten, som de ser som sitt hemland. I städerna som befriats sätter de upp kors på kyrktaken och ser till att kyrkklockorna ringer igen.

”Stort symbolvärde”

Det här har ett enormt stort symbolvärde, berättar Svante Lundgren, forskare, som bland annat skrivit en bok om assyriernas historia.

– De här miliserna är inte stora, och rent militärt är deras betydelse mycket liten i slaget om Mosul. Däremot är de tillräckligt stora för att göra en insats på Nineveslätten, i de städer och byar som har varit under IS ockupation.

Deras insatser spelar också en viktig psykologisk roll för de kristna som för två år sedan tvingades på flykt.

– Känslan bland assyrier är: vi är med och deltar i kampen mot IS, vi är inte beroende av vad araberna och kurderna gör, vi är inte passiva och beroende av andras agerande. Det ger en stark självkänsla, säger Svante Lundgren.

Sätter upp kors

Han berättar att det har gått två år sedan de här människorna fördrevs, och många har suttit i flyktingläger och hoppats på att få återvända hem.

– När de nu ser bilder på hur deras hemstäder befriats, att man sätter upp ett kors på kyrktaket igen, att man ringer i kyrkklockorna, har det en stor moralisk betydelse.

Budskapet är: dagen då vi kan flytta hem närmar sig.

Hur pass stor tillströmningen blir i de numera tömda kristna städerna är dock osäker. Städerna är söndertrasade och IS har lämnat efter sig dödsfällor i form av minor. Dessutom är fronten fortfarande runt hörnet.

Flera bedömare säger att det ändå är kört. De kristna kommer inte att flytta tillbaka. Vad säger du om det?

– Jag har hört det också. Många drömmer om att få flytta utomlands, de litar inte på att det ska bli bra. Och det finns ett visst fog för denna rädsla, säger Svante Lundgren.

Redan nu pratas det om konflikter inom koalitionen som driver bort IS.

– När kampen är över, tror många att nästa stora konflikt kommer att stå mellan kurderna och den irakiska centralregeringen, säger Svante Lundgren.

Kurdernas önskemål är att få utvidga sitt område, om möjligt bli en självständig stat. Centralregeringens önskemål går åt motsatt håll. Och då kan de kristna minoriteterna hamna i kläm.

– Nineveslätten, där många av dem vill bo, är ett område som det mycket väl kan bli en dragkamp om. Det här tror jag många känner till, och gör att många inte vill flytta tillbaka.

Fler konflikter

Även konflikter mellan sunni- och shiamuslimer har potential att blossa upp.

För de kristna beror den fortsatta utvecklingen på hur ledarskapet agerar, tror Svante Lundgren.

– Det handlar om vilka signaler de politiska och kyrkliga ledarna ger. Om de signalerar att det finns en framtid i Irak, och andas optimism, då tror jag att fler stannar. Om de ger signaler att det inte är värt att stanna, då tror jag att folket också ger upp.

Powered by Labrador CMS