Nyheter

Kristen pakistanier frikänns - fruktar för sitt liv ändå

Lyckan att friges är stor - men rädslan är nu stor att islamister ska ta lagen i egna händer

Publisert Sist oppdatert

Efter fyra år i fängelset blev Nadeem Samson oväntat frigiven och försöker nu av säkerhetsskäl lämna Pakistan. En annan pakistansk man som också dömts för hädelse har samtidigt fått sin livstidsdom omvandlat till dödsstraff.

Pakistans hädelselagar fortsätter att skapa rubriker. Två kristna pakistanier har den senaste tiden fått sina straff omvärderade och ser nu ut att gå två helt olika öden till mötes.

Till att börja med släpptes en katolsk man vid namn Nadeem Samson oväntat ut från fängelset efter fyra år. Han hade dömts för hädelse efter att ha anklagats för att ha skrivit nedsättande om islam på Facebook.

– Å ena sidan är vi mycket glada. Å andra sidan är vi mycket rädda, säger Shakeel Anjum, mannens bror som bor i USA, i en intervju med Christian Post.

Vädjar om asyl

Där berättar han om rädslan att muslimska extremister vill se hans frigivna bror dödad, en rädsla som inte är tagen ur luften. För något år sedan mördades exempelvis en hädelseanklagad man mitt inne i en domstol och i december förra året lynchades en man från Sri Lanka till döds efter anklagelser att han hade hädat.

Många minns nog även hur Pakistan lamslogs efter att Asia Bibi släpptes fri från sitt dödsstraff efter nästan tio år i fångenskap, med tusentals personer ute på gatorna för att kräva hennes död.

Nadeem Samsons bror vädjar nu till påven och kristna ledare om hjälp med fri lejd ut från Pakistan, med hopp om asyl i ett säkrare land. Förklaringen som ges till varför han dömdes var att det skapats ett fejkkonto på Facebook av en man som ville slippa betala tillbaka en skuld.

Pastor får dödsstraff

Sedan finns ett annat hädelsefall som nyligen avgjorts åt det andra hållet. Det handlar om en pastor vid namn Zafar Bhatti som suttit frihetsberövad sedan 2012, anklagad för att ha skrivit hädiskt mot islam i ett sms.

Trots att han nekar till anklagelserna har hans livstidsstraff nu omvandlats till dödsstraff, trots att mannen själv nekar till att ha skrivit sms:et.

– Det är sorgligt att höra dessa nyheter. Jag är ledsen att hädelselagarna missbrukas och att de har blivit ett så vanligt redskap för att hämnas på oskyldiga människor, kommenterar människorättsaktivisten Ilyas Samuel beskedet, enligt nyhetsbyrån Fides.

Minoriteter drabbas

Även om det går att dömas till döden för hädelse i Pakistan har staten hittills inte avrättat någon. Däremot har flera personer som blivit anklagade dödats ändå, liksom politiker som ifrågasatt lagstiftningen.

Fabriksägaren Priyantha Kumara från Sri Lanka blev lynchad till döds av en muslimsk mobb i Sialkot efter anklagelser om hädelse. Här en minnesstund för honom.

Ofta är det de religiösa minoriteterna som drabbas av hädelselagarna och den som en gång anklagats löper en stor risk att utsättas för våld. Nyligen frisl��pptes exempelvis två kristna sjuksköterskor fria efter att ha anklagats för hädelse. Men domstolen väntade i två månader med att meddela det hela, för att på så sätt skydda de båda kvinnorna, rapporterar Evangelical Focus.

Omvärlden har länge varit mycket kritisk mot Pakistan och EU-parlamentet röstade förra året igenom en resolution som fördömde lagstiftningen och som även satte press på landet genom att hota om försämrade handelsregler. Resolutionen kom till tack vare den svenska parlamentarikern Charlie Weimers (SD).

Asia Bibi var länge symbolen för Pakistans hädelsedomar och satt tio års tid i fängelse i väntan på sin dödsdom. Efter att hon frigivits har hon fått asyl i västvärlden och i februari 2020 träffade hon Frankrikes president Emmanuel Macron.

Fakta: Pakistans hädelselagar

  • Pakistan är ett land med mycket hårda lagar kopplat till hädelse mot islam.
  • Det finns olika straff beroende på hur en person anses ha hädat.
  • Värst är att förolämpa islams profet Muhammed vilket kan ge dödsstraff.
Powered by Labrador CMS