Kyrkovalet 2021
Kristina Axén Olin: Därför kandiderar jag i kyrkovalet
En av Moderaternas toppolitiker vill ta plats på kyrkomötet

Hon är talesperson för Moderaterna i utbildningsfrågor och tidigare känd för sin roll i Stockholmspolitiken. Nu vill Kristina Axén Olin även ta plats i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ.
Som en av Moderaternas toppolitiker har Kristina Axén Olin ett pressat schema, där hon till slut ändå lyckas få en ledig lucka för en intervju om varför hon ställer upp i kyrkovalet.
– Jag tänker att om det är något vi människor uppmärksammat under pandemin så är det både vad i livet som är viktigt och hur viktiga de tredimensionella frågorna verkligen är, säger hon först lite eftertänksamt.
Tredimensionella frågor?
– Andliga frågor, frågor om livet, gemenskapen, där tycker jag att kyrkan är ett av svaren, förklarar hon.
När Kristina Axén Olin berättar varför hon ställer upp i kyrkovalet börjar hon först i coronapandemin och de existentiella frågorna som väckts till liv, men ganska snart följs det upp av en kritik av en alltför partipolitisk kyrka.
Ställer upp för BA
Hon berättar att hon tidigare suttit lokalt i kyrkofullmäktige men att hon nu alltså ska ge sig ut på ett större äventyr då hon även kandiderar till kyrkomötet.
Hon ställer upp för Borgerligt alternativ, den nomineringsgrupp som bildades efter att Moderaterna lämnade kyrkopolitiken. De st��r fria från partiet men en viss ideologisk koppling fortfarande finns kvar.
Fanns det någon tvekan på att det blev just Borgerligt alternativ?
– Nej, det fanns det inte. Bland annat för att jag vill att Svenska kyrkan ska ta en mycket större plats i människors liv och i vårt samhälle, men jag vill inte att det ska vara partipolitik i församlingarna, säger Kristina Axén Olin.
Hon betonar gång på gång att det är olyckligt att kyrkan blivit alltför partipolitisk.
Vilket parti tar kyrkan parti för menar du?
– Jag tycker att Socialdemokraterna är ett urexempel på ett parti som försöker föra partipolitik i kyrkan.
Kyrkans företrädare skulle nog inte hålla med om att de är partipolitiska?
– Samtidigt är det många som upplever det, konstaterar Kristina Axén Olin.
Hon säger att kyrkan exkluderar människor som är av andra åsikter när den blir partipolitiskt, inte minst när den tar ställning i frågor som är politiskt komplicerade.
– I ett sådant läge borde kyrkan inte gå in och ta ställning, utan snarare vara den som kan skildra bägge sidorna av problemet, menar Kristina Axén Olin.
Borde kyrkan fortsätta uttala sig i migrationsfrågor?
– Jag vet inte. Jag har inte den historiken vad kyrkan sagt eller inte sagt. Men även migration och integration har flera aspekter. Det är en otroligt komplicerad fråga som inte är svart eller vit, du kan ha värderingar som säger en sak men i praktiken fungerar det ändå inte som man önskar.
Konflikten mellan israeler och palestinier är ytterligare en sådan fråga som hon exemplifierar med, där man ska akta sig för svartvita uttalanden och tro att det finns enkla lösningar.
Men ska kyrkan vara helt opolitisk och inte lägga sig i över huvud taget?
– Visst måste kyrkan våga ta ställning och jag saknar ofta kyrkan i debatter. Men det jag vänder mig mot är när kyrkan blir partipolitisk.
