Utrikes
Kristna amerikaner i Sverige: “Jag är inte överraskad att det blir så jämnt”

På tisdagen gick miljoner amerikaner till valurnorna. Dagen har pratat med två amerikanska medborgare i Sverige som inte är överraskade över att rösträkningen drar ut på tiden.
Ray Baker, verksam vid Apologia i Stockholm, berättar att han slog på tv:n och tittade på valbevakningen när han åt frukost.
– Men nu håller jag på med andra saker. Jag blir mest trött av alla förståsigpåare som upprepar sig. Det går inte att säga något om valresultatet förrän alla rösterna har räknats.
En sak är säkert – valet blev så jämnt som många hade fruktat.
Hur tänker du kring valrörelsen i stort?
– Jag är inte överraskad att det blir så jämnt, säger Ray Baker.
– Det som förvånar är att man inte kan hitta två bättre kandidater än dessa två av 330 miljoner amerikaner.
– Tyvärr kan det mycket väl bli våldsamheter i städer i USA. Trump har sått fröet genom att bland annat prata om valfusk och genom att ifrågasätta poströster. Det har han ju också fortsatt med efter att vallokalerna har stängt.
Hur har du följt valrörelsen?
– Lagom mycket, jag tittar inte hela tiden. Men jag har ändå velat hålla mig underrättad. Det är ett väldigt viktigt val som inte bara påverkar USA utan hela världen.
“Båda sidor har hjärtefrågor”
Ray Baker röstade för några veckor sedan. När det gäller hans släkt och vänner i USA förklarar han att ett flertal är väldigt ivriga Trumpsupportrar.
– En del röstar på Trump av tre skäl: abortfrågan, Högsta domstolen och den religiösa friheten. Under den här mandatperioden har Trump infriat ett vallöfte genom att tillsätta tre konservativa domare i Högsta domstolen, det är något som uppskattas av många evangelikala.
Enligt Ray Baker förringar samtidigt många av hans släktingar och vänner andra frågor. Han nämner systematisk orättvisa mot svarta i USA, vapenvåld, brist på sjukförsäkring, klyftan mellan rika och fattiga samt immigrationsfrågan.
– Båda sidor har hjärtefrågor som stämmer överens med Bibelns etik, och andra hjärtefrågor som strider mot den.
Räknar med utdragen rösträkning
Jennifer Roemhildt Tunehag som arbetar för European Freedom Network berättar att hon började följa rösträkningen vid midnatt svensk tid då vallokalerna i USA stängde. Det fortsatte hon med fram till halv 4 på onsdagsmorgonen då hon somnade. Därefter vaknade hon några gånger och kollade av vad som hade hänt.
Hon säger att hon förväntade sig att rösträkningen skulle dra ut på tiden eftersom många hade förtidsröstat och att de rösterna inte får räknas i förväg.
– Jag tror att rösträkningen kommer att pågå i några dagar – och därefter tror jag att de juridiska turerna kommer att ta vid.
“USA behöver ett flerpartisystem”
Jennifer Roemhildt Tunehag är registrerad i Alaska där hon växte upp. Och i Alaska kan invånarna, till skillnad mot många andra delstater, rösta elektroniskt. Jennifer avslöjar att hon röstade demokratiskt, men konstaterar samtidigt att hennes röst inte kommer att göra någon skillnad för utgången av presidentvalet.
– Dels är Alaska en republikansk delstat, dels har Alaska väldigt få elektorsröster.
På grund av att Alaska är en så tydlig republikansk delstat säger hon att riskerna för oroligheter i spåren av presidentvalet är små. Men höstens valrörelse har gjort henne djupt besviken och hon säger att splittringarna i USA blir större och större.
– Jag har bott i olika länder i Europa i 25 år och jag anser att USA behöver ett flerpartisystem. Vårt tvåpartisystem skapar bara en massa konflikter där man strider mot varandra.