Nyheter
Kristna amerikaner i Sverige om valet
I dag avgörs det dramatiska presidentvalet i USA. Ska det bli Hillary Clinton eller Donald Trump som tar plats i Vita huset de närmsta fyra åren? Dagen har pratat med nio kristna amerikaner, bosatta i Sverige, som har rätt att rösta i presidentvalet. Hur tänker de kring Clinton, Trump, den smutsiga valkampanjen och framtiden?

Victoria Harkins, Uppsala, aktiv i Korskyrkan
– Jag gillar varken den ena eller den andra. Det har varit väldigt jobbigt att följa detta det senaste året och inte fatta vad det är som händer. Det är som en mardröm.
– Det fanns tio andra kandidater på republikanska sidan som var bättre, som stod mer för vad jag står för. Tre av dem var riktigt bra. Jag och min man har pratat mycket om hur detta kunde gå till. De flesta av våra amerikanska vänner känner likadant. Några av dem kommer rösta på Hillary även om de inte brukar göra det. Den äldre generationen tycks inte heller gilla Trump, men röstar på honom ändå eftersom han lovat välja en konservativ domare. Själv vill jag som sagt inte rösta på någon av dem.
Edward Thomas, vikarierande komminister, Svenska kyrkan i Knivsta
– Det känns ganska jobbigt faktiskt. Jag vill delta i den demokratiska processen samtidigt som det handlar om att välja mellan två dåliga val. Jag har röstat på Hillary, men hon kan bli lika dålig för landet som Donald Trump, bara att hon är skolad i att uttrycka sina åsikter på ett bättre sätt. Hon är för liberal för mig, bland annat vad gäller familjepolitiken och religionsfrihetspolitiken. Under henne kommer religionen att behöva anpassa sig till hennes liberala åsikter. Jag tror det blir svårare att utöva sin tro i yrkeslivet. Regeringen kommer att ställa mer krav. Gällande familjepolitiken stödjer jag en mer traditionell hållning med äktenskap mellan man och kvinna. Hon menar att det är en självklarhet att homosexuella ska få adoptera. Jag tycker alla ska ha samma rättigheter, men att adoptera tycker inte jag är en rättighet.
– Jag är förvånad över att så många konservativa kristna ledare stödjer Donald Trump, det gör mig ledsen, jag förstår det inte. Jag tror att, oavsett vem som vinner valet, kommer det bli riktigt tufft för landet. Det är polariserat och splittrat och det blir inte lätt att göra något åt det.
– Samtidigt hoppas jag att Hillary kan göra något åt hälsoreformen som gör att det är för dyrt för fattiga att få bra vård. Jag hoppas hon kan ändra det. Så lite hopp har jag ändå!
Chris Peterson, pastor för internationella gruppen i Immanuelskyrkan i Stockholm
– De är ledsamt att läsa om debatterna som omger valet. Jag hoppas att Hillary Clinton ska bli vald, och att det ska bli en atmosfär av politisk enhet framöver.
– Som kristen önskar jag att den kristna gemenskapen ska omsluta och lyssna på andra och att man inte ska demonisera. Jag håller samtidigt inte med dem som säger att valet skulle vara slutet på världen. Så avgörande är inte resultatet. Jag hoppas och ber om ett fredligt val utan våld, oavsett resultatet.
– Många evangelikala supportrar Trump, men jag vet också många som inte gör det. I Evangelical Covenant Church, där jag är ordinerad, är de flesta av mina kollegor mycket upprörda över debatten.
– Jag poströstade för en månad sedan för delstaten Minnesota.
Douglas Parker, Skövde, grafiker på norska Kanal 10 i Norge
– Jag har inte röstat, men skulle ha röstat på Trump. Det är inte så mycket att jag är Trump-supporter, utan jag röstar emot Hillary Clinton. Hon och hennes man är väldigt kriminella. Det finns en hel del i deras välgörenhetsorganisation och privata mejl.
– Abortfrågan är viktig för mig, och hur Gud ser på saker. Cirka 50 miljoner barn har aborterats i USA sedan 1973. Jag tror att Gud verkligen kan använda Trump.
– En annan sak är att Hillary är globalist, medan Trump är nationalist. Han vill det bästa för nationen när det gäller jobb och säkerhet med mera. Hillary vill ta bort gränserna. Handelsavtal kan göra att andra länders lagar sätts före de lokala i USA. Det är helt knäppt.
– Trump är också viktig för att föreslå vem som ska sitta i Högsta domstolen.
Grant Morgan, Stockholm, lovsång- och integrationsledare i församlingen New Life
– Jag har inte röstat och kommer heller inte att göra det, som en liten protest mot hela systemet. Dessutom ser jag inte att någon kandidat representerar det som jag vill se.
Men du bryr dig om vad som händer i USA?
– Ja, det gör jag. Men som kristen tänker jag att om jag vill se en förändring runtomkring mig så är politik inte det bästa sättet att åstadkomma det. Det viktigaste är hur jag lever mitt liv, och det påverkar omgivningen runt mig.
– Som kristen är jag medborgare i ett annat kungarike, ett rike som inte är ute efter makt, utan ett rike som vill ta hand om människor. Visst kan politik i USA och i resten av världen skapa förändringar, men den mest bestående förändringen är att leva enligt principerna i mitt kungarike, som är min kristna tro.
Ray Baker, Stockholm, apologet vid Centrum för kristen apologetik och medlem i Söderhöjdskyrkan
– Jag har redan röstat på Hillary. Jag var intresserad av henne redan i presidentvalet 2008 när Obama fick nomineringen. Hon är kompetent, har bred erfarenhet och har varit utrikesminister, en bredd och erfarenhet vi inte sett på en presidentkandidat på lång tid. Dessutom vill jag göra allt för att Trump inte ska bli president. Min fru grät när hon kryssade Hillary på röstsedeln. Hon gillar henne verkligen inte, men ogillar Trump ännu mer.
Vad säger du om kristna som stödjer Trump?
– Jag förstår inte det. Jag har pratat med släkt och vänner som ska rösta på Trump, har till och med bråkat med min far om det. Men sedan presidentvalet 1980, när Jerry Falwell slog igenom med kristen TV, har det varit vanligt bland konservativa kristna att rösta på republikanerna. Även om de vet att Trump är en dålig kandidat, kan de rent känslomässigt inte rösta på en demokrat.
Och om du bott kvar i USA, hade du kanske också röstat på Trump?
– Ha ha, jag tror inte det. Jag har alltid varit lite independent.
Elisabeth Korswing, Stockholm, koordinator/kommunikatör på Sveriges kristna råd och aktiv i församlingen New Life
– Jag hann inte registrera mig i tid, så jag får inte rösta. Det känns lite trist, för jag vill gärna vara med och påverka, men det är lite krångligt, inte som i Sverige.
– Om jag röstat skulle jag inte ha rösta på Trump, det han står för går emot alla mina principer. Han har uttalat sig väldigt rasistiskt och diskriminerande, mot olika folkgrupper och mot kvinnor. Han verkar ha ett stort självförtroende och liten självinsikt. Det känns lite jobbigt att jag inte kan vara med och rösta bort honom, så jag försöker påverka mina amerikanska släktingar genom att dela saker på Facebook.
Spelar religion någon roll i valet?
– Min uppfattning är att det spelar en stor roll för många i USA, men personligen tycker jag inte man ska blanda ihop religion och politik när man väljer en person som ska ha så mycket makt. Då ska man utgå från vad personen säger att de ska göra, istället för vad någon säger sig ha för värderingar, för det är svårt att dubbelkolla. Men för majoriteten av högerkristna är det viktigt att kandidaten säger sig vara kristen.
Kathy Higgins, Göteborg, församlingsanställd
– Jag berättar inte vem vi röstar på och det är för att det inte finns någonting positivt som går att säga kring valet. Det finns en sådan oerhörd ilska just nu, och det finns ingen anledning att börja argumentera. Vi jobbar i en internationell kyrka, och för oss är det viktigare att hjälpa folk istället för att börja diskutera politik, det kan bara förstöra relationen med andra människor.
– Vi har bott här i Sverige i 14 år, och tidigare har vi kunnat berätta vem vi har röstat på. Men det har aldrig varit ett val som det här, med så mycket hat och ilska.
– Det är riktigt chockerande att så många tar avstånd från bägge kandidaterna, och själv kan jag säga så mycket att jag inte skulle skryta med att jag stödde någon av dem. Just nu röstar människor på den minst dåliga, och i nuläget kan inget gott komma ut av att vi skulle börja diskutera politik.
Eric Bibb, Sörmland, musiker
– Det är Hillary som gäller, det finns inget annat val. Jag röstar på henne för att få bort den galenskap som Trump håller på med.
– När jag som tonåring på 60-talet växte upp i USA var politik väldigt allvarligt och seriöst. Jag kan inte förstå att man kommit så långt ifrån de ursprungliga demokratiska idéerna som är grunden för Amerika.
– Jag ser Donald Trump som en representant som det egoistiska och giriga hos oss alla, något som vi måste motverka. Vi måste uppmuntras till ansvar och empati, nu står vi på kanten av något som är riktigt galet. Men jag vill också säga något positivt, att mitt i alla provocerande uttalanden har en viktig debatt väckts till liv, om rasfrågor och migration, som berör så många i USA.
– Helst hade jag faktiskt röstat på Bernie Sanders. Han verkar ha sunda värderingar och talar ett språk som mitt hjärta förstår, med utgångspunkten att ta vara på sin nästa. När det gäller Hillary är det en erfaren politiker som kan spelet, med en lång karriär, och hon har värderingar som tilltalar mig, men ibland är det svårt att veta vad hon står för.
Cathy Andréasson, Stockholm, New Life
– Att rösta är något jag tar på stort allvar och gör med stor stolthet. Jag tycker det är råkigt och skrämmande vad vi ser i dag gällande politiken. Utöver mina egna personliga åsikter är jag mest bekymrad över bristen på förståelse och avsaknaden av kritiskt tänkande kring problemen. Det gäller inte endast presidentkandidaterna utan jag tycker mig se ett hat från båda sidor och jag är djupt bekymrad över hur vi omvandlar skitsnack och lösa rykten till fakta.
Som kristen spelar min tro och mina värderingar roll för hur jag röstar även om jag förespråkar en tydlig gräns mellan kyrka och stat. Tillsammans med andra utvandrade amerikaner kommer jag att be för valet i morgon (läs: i dag). Det ligger i Guds hand.