Nyheter
Kristna freds om Nato-beslut: Känner stor frustration
Tågade till Mynttorget för att uttrycka besvikelsen över söndagens beslut - och fick svar från statsministern

– Att gå in i en kärnvapenallians är fel väg att gå. Det leder inte till fred, säger Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna freds. - Även om vi landat i olika slutsatser så är det ett jätteviktigt arbete ni gör, kommenterade statsminister Magdalena Andersson Kristna freds manifestation på Mynttorget.
På söndagen kom det av många väntade beslutet att Socialdemokraterna säger ja till Nato-medlemskap, vilket öppnar dörren för att Sverige kan ansöka om en plats i militäralliansen. Redan måndag morgon var Kristna fredsrörelsen på plats på Mynttorget för att visa sin protest inför politikerna.
– Vi står här med en skylt med texten “Fred genom icke-våld” och ett stort foto på Martin Luther King, berättar Lotta Sjöström Becker när Dagen når henne på telefon.
– Det är en påminnelse om att det finns andra alternativ för de partier som ska ta beslut i dag.

Statsminister Magdalena Andersson stannade och läste Kristna Freds plakat, och kommenterade att de fanns på plats för att protestera. Hon sa att organisationen gör ett “jätteviktigt arbete” och betonade att även om fredsrörelsen kommit till andra slutsatser än hon själv så bör man fortsätta arbeta tillsammans.
- Vi måste samarbeta. Fredsrörelsen är viktigare än någonsin, sa hon.
“Chockerande”
Lotta Sjöström Becker säger att söndagens beslut var “frustrerande”, men inte oväntat.
– Regeringen har visat ganska tydligt att de har gjort en 180-graderssvängning.
Det är bekymmersamt att beslutet har tillkommit i en hast, menar hon.
– Det är chockerande ur ett folkrörelse- och demokratiperspektiv. Det finns ju ett socialdemokratiskt kongressbeslut från så sent som förra året om att man inte ska gå med i Nato.
Det viktigaste argumentet mot att gå med i Nato handlar om att militär upprustning inte leder till fred och demokrati – tvärtom, säger hon.
Vad blir vägen framåt för er när nu beslutet är taget?
– Det här är ett historiskt beslut som får oerhört stora konsekvenser. Den största utmaningen är att vi nu går in i en kärnvapenallians. Chanserna att Sverige ska skriva på kärnvapenförbudet är nu minimal. Men vi kommer att mobilisera och fortsätta försöka göra vad vi kan som fredsrörelse.
Flera grupper protesterar
Kristna freds manifestation under dagen på Mynttorget kommer att avlösas av andra grupper som är kritiska till beslutet i går, bland andra Nej till Nato-kampanjen, berättar Lotta Sjöström Becker. Allt för att i sista stund påverka de politiker som ska ta beslut under dagen.
Även bland delar av socialdemokratiska partiet finns det kritik mot gårdagens ställningstagande. Socialdemokrater för tro och solidaritet (tidigare Sveriges kristna socialdemokraters förbund) har klart uttryckt att de är emot ett Natomedlemskap.
– Sådana här beslut ska inte rushas fram. Att ändra ett ställningstagande som gällt så länge kräver en djup analys, sa Sara Kukka-Salam, ordförande, för ett par veckor sedan.
“Har gynnat freden”
Flera ledande profiler i rörelsen har – bland annat i SVT:s Agenda på söndagskvällen – sagt att man hoppats att S skulle landa i ett nej. “Vi är emot ett svenskt Natomedlemskap och värnar den alliansfrihet som gynnat freden i både Sverige och omvärlden”, skriver Tro och solidaritet på sin Facebooksida. De konstaterar att Sverige som alliansfri röst har kunnat medla i fred och konflikt där andra länder inte kunnat, och att vi har kunnat vara en stark röst mot kärnvapen, för nedrustning och demokratisering och en feministisk utrikespolitik.

Inför ett eventuellt ja har dock Tro och solidaritet spaltat upp nio punkter, som man önskar att Sverige ska fortsätta arbeta med. Det handlar bland annat om att ratificera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen, anta en nationell lagstiftning mot införsel av kärnvapen på svenskt territorium och att verka för principen om “No First Use” i Nato och att inte godta permanenta Natotrupper på svensk mark.