Nyheter

Kristna friskolerådet: Mobbning mot kristna sanktionerad av regeringen

Prästen Fredrik Sidenvall starkt kritisk mot skolministerns nya åtgärder

Ministern och elever i klassrummet.
Kristna friskolan LM Engströms gymnasium i Göteborg - med besök av dåvarande utbildningsminister Anna Ekström (S) 2018.
Publisert Sist oppdatert

Kristna friskolerådet skräder inte orden efter regeringens nya åtgärder för att stoppa olämpliga aktörer från att driva religiösa friskolor. Fredrik Sidenvall, vice ordförande och präst, talar om tongångar som närmar sig “hets mot folkgrupp” och om “institutionaliserad mobbning” från regeringen – och uppmanar kyrkoledarna att rådslå.

Nya skolministern Lina Axelsson Kihlbom (S) har presenterat tre åtgärder för att komma tillrätta med vad hon beskriver som avarter kring religiösa friskolor i skolsystemet. Det handlar 1) om ett särskilt “demokrativillkor” som införs för dem som driver friskolor, 2) om tydligare krav att anmäla om man har konfessionella inslag samt 3) att skolorna måste erbjuda andra aktiviteter för elever som inte vill vara med i sådana sammanhang.

Lina Axelsson Kihlbom är samtidigt tydlig med att målet på sikt är att helt förbjuda konfessionella friskolor, men att det ska ske stegvis.

“Problematisk retorik”

Fredrik Sidenvall hos Kristna friskolerådet företräder drygt 100 förskolor, grundskolor och gymnasieskolor med drygt 10 300 elever. Han är starkt kritisk mot de åtgärder mot religiösa friskolor som regeringen nu har presenterat. Han talar om “djupt problematisk retorik” efter att ha lyssnat till skolministern.

– De tongångar som regeringen och socialdemokratin nu använder sig av börjar närma sig hets mot folkgrupp. Man gör associationer till terror och antidemokratiska verksamheter och kopplar det utan gränssättning till alla de konfessionella skolorna, säger Fredrik Sidenvall.

Porträttbild.
Fredrik Sidenvall, vice ordförande i Kristna friskolerådet.

– Då inkluderas exempelvis LM Engströms gymnasium i Göteborg som har haft några av Sveriges duktigaste elever, har drivit verksamhet i 100 år, den kanske största elevkåren i landet och ett enormt förtroende.

Liten grupp islamistiska skolor

När det gäller det nya demokrativillkoret kallar Fredrik Sidenvall det för “farligt” och menar att det handlar om ett “misstänkliggörande” av konfessionella friskolor som om de alla vore våldsverkare – och pekar på att det redan finns ett regelverk för hela skolvärlden.

– Det problematiska är när detta presenteras utan att det sägs något om trygghet och de goda studieresultat som finns, och det i stället blir en ensidig bild utifrån en liten grupp av skolor med islamistisk profilering. Det ger inte regeringen rätten att generellt svartmåla konfessionella skolor och religiösa människor.

Han fortsätter:

– Det finns rapporter som visar hur kristna barn i skolan utsätts för kränkningar och mobbning – också av lärare. Det här är en institutionell mobbning, där förakt, mobbning och misstänkliggörande av kristna nu också sanktioneras av den socialdemokratiska regeringen, säger Fredrik Sidenvall.

Han har själv tidigare varit rektor för LM Engströms gymnasium i Göteborg i 15 år, samt är präst i Svenska kyrkan.

Vill att kyrkoledare agerar

Att konfessionella inslag ska behöva anmälas är en inskränkning som gör att inte vilken skola som helst kan ha en präst på skolavslutningen, menar Sidenvall. Kravet på att erbjuda andra aktiviteter menar han äventyrar gemenskapsbildningen i skolan, och menar att familjerna har gjort ett val redan när de valde en skola med kristen profil.

Kristna friskolerådet tänker nu ta kontakt med Sveriges kristna råd och kyrkoledarna för att tala om hur man kan agera vidare – och inte minst sprida kunskap om barnkonventionen. Fredrik Sidenvall påpekar att barnkonventionen inte kom till för att staten ska skydda barn mot deras föräldrar, utan för att skydda familjernas och barnens integritet gentemot staten.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) vill förbjuda alla konfessionella friskolor.
Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) vill förbjuda alla konfessionella friskolor.

Han menar att skolminister Axelsson Kihlbom använder religionsfriheten enbart i negativ bemärkelse, medan Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna, som Sverige har skrivit under, i grunden har en positiv syn på religion.

Fakta: Antal förskolor och skolor i Kristna friskolerådet

  • Förskolor: 52 st -1977 barn.
  • Grundskolor: 47 st – 7510 elever (inklusive. 1 grundsärskola).
  • Gymnasier: 6 st – 825 elever (inklusive. 1 gymnasiesärskola).
  • Totalt: 105 förskolor och skolor – 10 312 elever/barn.
Powered by Labrador CMS