Nyheter

Kristna friskolerådet: Övertramp skedde tidigare

Har bett alla sina medlemsskolor att berätta om missförhållanden

Jan Rosman
Jan Rosman, ordförande i Kristna friskolerådet.
Publisert Sist oppdatert

Att hävda att det förekommit psykiska övergrepp på kristna skolor i “decennier” ger ett intryck av att det händer varje dag. Men det är fel, säger Jan Rosman, ordförande för Kristna friskolerådet, apropå den dokumentär om konfessionella friskolor som finns tillgänglig på SVT Play.

I dokumentären “Skola för Guds skull”, som Dagen skrivit om, vittnar tidigare elever på framför allt kristna friskolor om hur de farit illa av tal om demoner, synd och den yttersta tiden.

– I dag har vi skrivit till alla medarbetare i våra skolor, för att berätta om att detta nu sänds, säger Jan Rosman.

– Jag ber också medarbetarna att berätta för mig i den mån de vet något om missförhållanden på sina skolor. Det vi tidigare vetat om har vi förstås åtgärdat.

Både Jan Rosman och Lars Brandström, styrelseledamot i Kristna friskolerådet, intervjuas.

– Vi förtydligar också i vårt brev att vi syftar på Skolinspektionens granskningar när vi i ett avsnitt säger att “det här klarar vi bra”. När detta spelades in i maj hade vi inte fått sett en enda av elevinterjvuerna, så vi kommenterade inte det lidande som de tidigare eleverna berättade om.

Förnekar inte övertramp

Att övertramp förekommit för tio till 15 år sedan, när flera av de intervjuade eleverna gick i grundskolan, är inget som Jan Rosman förnekar.

– Jag förstår att det var så då. Och att en enda elev blir utsatt är en för mycket, säger han.

– Men Kristna skolan, som pekades ut, har tydligt tagit avstånd från det som hände då och har velat träffa de elever som säger att de farit illa.

Däremot ställer han sig tvivlande till att de barn som i dag går på kristna skolor skulle utsättas för otillbörlig andlig påverkan.

– Från vår sida har vi jobbat väldigt aktivt med att hjälpa skolor att göra en tydlig åtskillnad mellan kyrka och skola. Det är därför som jag tror att Skolinspektionen inte hittar några fel när de granskar vår hantering av de konfessionella inslagen, säger Jan Rosman.

Inga anmärkningar gällande bön

Dagen har skrivit om Skolinspektionens tematiska granskning av hur friskolorna hanterar de konfessionella inslag, som exempelvis morgonbön, som förekomma utanför den lärarledda undervisningen. Ingen av de 15 kristna friskolor som fått ta emot oanmälda besök från inspektörerna under vintern och våren fick någon anmärkning på den punkten.

Vad händer om en skola kontaktas av tidigare elever som vill tala om sin skoltid?

– Då får de möta skolledarna och sina lärare prata igenom sina upplevelser. Om personen mått dåligt ber man alltid om förlåtelse och försöker att vägleda mot upprättelse, säger Jan Rosman.

– Men det händer inte längre. Att, som sker i Uppdrag granskning, hävda att det skett övertramp på kristna skolor i decennier utan att någon gör något är helt fel. Vi tar varje signal om missförhållanden på allvar och agerar.

Han påpekar att de konfessionella skolorna hårdgranskats ända sedan skollagen 2010 började skilja ut de konfessionella inslag som får förekomma under utbildning men inte undervisning.

– För oss känns det som att man silar mygg och sväljer kameler i den här debatten. Och kamelerna är de problem som förekommer på stora kommunala skolor, med allt från integration till mobbning. Inte på små kristna skolor.

Fakta: Kristna friskolerådet

  • Kristna Friskolerådet företräder fristående förskolor och skolor med kristen profil, och som har föreningar, kooperativ, stiftelser och aktiebolag som huvudmän. Organisationen driver inga egna skolor.
  • I juli 2022 var drygt 10 000 barn och ungdomar inskrivna i de 53 förskolor, 46 grundskolor och sex gymnasier som är medlemmar i organisationen.
Powered by Labrador CMS