Nyheter

Kristna gruppers visumproblem i Israel löst – tills vidare

Evangelikal ledare till Dagen: ”Vårt beslut att gå ut offentligt fungerade”

Internationella kristna ambassadens verksamhet i Jerusalem.
Internationella kristna ambassaden i Jerusalem.
Publisert Sist oppdatert

De kristna gruppernas visumproblem i Israel är löst – åtminstone tills vidare. ”Vårt beslut att gå ut offentligt med kritiken tycks ha fungerat”, säger Kristna ambassaden, en ledande evangelikal organisation.

JERUSALEM. Förra månaden riktade evangelikala grupper i Jerusalem stark kritik mot israeliska myndigheter sedan flera medarbetare vägrats uppehålls- och arbetstillstånd i landet, vilket Dagen rapporterat om tidigare.

Internationella kristna ambassaden i Jerusalem (ICEJ), en ledande kristen sionistisk grupp som är baserad i Jerusalem, gick ut i israeliska medier och hävdade att inrikesdepartementet försökte ”tränga ut” dem ur landet. Det väckte stor uppmärksamhet att evangelikala, som sedan mer än 40 år är en av landets trognaste och mest okritiska vänner, nu hamnat i öppen konflikt med myndigheterna.

Nytt arbetstillstånd klart

Men nu är konflikten löst tills vidare och ICEJ:s personal får på nytt arbetstillstånd som tidigare.

– Efter samråd med våra jurister gick vi ut offentligt efter att ha haft problem i 3,5 år. Det tycks ha fungerat. Vi möttes med mycket god vilja och uppskattning av ledande politiker och andra, säger David Parsons, ICEJ:s vicepresident och talesperson, till Dagen.

– Nu är vi tillbaka i det läge som rådde 2020, även om det bara gäller tills vidare. Nu kan vi fortsätta att verka här i väntan på en permanent lösning. Tidigare hade tjänstemän på lägre nivå i inrikesdepartementet tagit bort alla våra visumrättigheter, säger han.

David Parsons, ICEJ:s vicepresident och talesperson för David Parsons, Internationella kristna ambassadens verksamhet i Jerusalem.
David Parsons, ICEJ:s vicepresident.

Det nya beslutet kom efter ett möte mellan evangelikala grupper och den nye chefen för folkbokföringen på inrikesdepartementet. Förutom ICEJ deltog också Bridges for Peace och Christian Friends of Israel i mötet. Dessa tre grupper hamnade tidigare i en svår situation när inrikesdepartementet utan förvarning drog in alla arbetstillstånd för deras medarbetare.

David Parsons säger att han blev ”mycket uppmuntrad” av mötet. Han säger att han inte vill gå in på orsakerna till visumproblemen, men sa förra månaden i flera intervjuer att ”inrikesdepartementet sakta tränger bort vår existens”.

Mission tillåtet med förbehåll

Det är känt att vissa ortodoxa judiska grupper aktivt motsätter sig evangelikalt kristen verksamhet i landet – och anklagelser om ”mission” framförs ofta. Kristen mission är laglig i Israel, så länge den inte riktar sig till minderåriga eller lockar konvertiter med materiella fördelar.

– Vi har verkat här som en kristen sionistisk grupp i mer än 40 år. Vi försöker ge israeler en annorlunda bild av kristna, men efter många århundraden av kristen antisemitism tar det tid, säger David Parsons.

ICEJ har 40–45 anställda i Jerusalem och ägnar sig bland annat åt att hjälpa judar att flytta till Israel, åt socialt arbete bland behövande och åt att förse invånare i israeliska gränssamhällen med bombskydd.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hyllar ofta evangelikala kristna som Israels bästa vänner. Under senare decennier har proisraeliska kristna seglat upp som Israels viktigaste politiska stödtrupper, främst i USA.

Fakta: Evangelikala Israelvänner

  • Internationella kristna ambassaden (ICEJ) är en kristen sionistisk organisation med säte i Jerusalem. Gruppen har avdelningar i 90 länder, bland dem Sverige.
  • Den bildades 1980 av evangelikala kristna som ville uttrycka sitt stöd för Israel när en rad länder stängt sina ambassader i Jerusalem.
Powered by Labrador CMS