Nyheter

Kristna kan bli enklare måltavlor för talibaner

Osäkerheten ökar när västmakter drar tillbaka militär

Publicerad Senast uppdaterad

Afghanistan är i dag det näst farligaste landet att vara kristen i till följd av islamistiskt förtryck och etniska motsättningar. När Storbritannien och USA drar tillbaka sina trupper kan läget försvåras ytterligare för minoritetsgrupperna i landet.

– De är alla under attack av extremister, säger kommissionären Fred Davie.

Under torsdagen meddelade brittiske premiärministern Boris Johnson att merparten av de brittiska trupperna har lämnat Afghanistan.

– Alla brittiska trupper inom Natos insats i Afghanistan återvänder nu hem, sa Boris Johnson i ett uttalande till parlamentet.

Tidigare i veckan uppgav USA:s president Joe Biden att USA avslutar sin militära insats i Afghanistan den sista augusti.

– USA har inte råd att förbli tjudrade vid en politik som skapades för att reagera på världen som den såg ut för 20 år sedan. Vi behöver bemöta hoten där de är i dag, säger USA:s president Joe Biden.

“Under attack”

Afghanistan har länge varit beroende av västmakternas stöd och när fler trupper dras tillbaka väntas läget bli värre för minoritetsgrupperna i landet. Förföljelsen är i dagsläget bara något mindre extrem än i Nordkorea och det finns ingenstans i landet där det är säkert för kristna att utöva sin tro.

– De utsatta grupperna blir ännu mer utsatta nu när trupperna försvinner, säger Michael Kugelman, biträdande direktör i Asien och senior medarbetare på Wilson Center.

Extremister som talibanerna och IS uppges vara det största hotet mot minoritetsgrupperna. När trupperna lämnar väntas minoritetsgrupperna bli enkla mål för extremisterna.

– De är alla under attack av extremister som IS och talibaner, säger Fred Davie, kommissionär och administrativ chef på USCIRF, i en intervju med CBN News.

Talibaner kontrollerar stor del

Den 6 juli flydde över 1 000 regeringssoldater över gränsen till Tadzjikistan undan talibankrigare. I takt med att talibanerna får militära framgångar i norra Afghanistan flyr fler soldater till grannlandet. Enligt tadzjikiska myndigheter kontrollerar talibanerna två tredjedelar av den afghansk-tadzjikiska gränsen. Tadzjikistan förbereder sig för fler deserterande regeringssoldater söderifrån och stärker truppnärvaron längs gränsen mot Afghanistan. Enligt talibanen Shahabuddin Delawar kontrollerar talibanerna 85 procent av Afghanistans territorium.

Med tillbakadragandet av de amerikanska trupperna har talibanerna satt in en intensiv offensiv för att erövra nya territorier och många befarar att de afghanska styrkorna kommer att kollapsa utan amerikanskt luftunderstöd, rapporterar TT.

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani sa på torsdagen att landet står inför en svår övergång när styrkorna lämnar landet helt, men hävdar att regeringsstyrkorna har kapacitet att bekämpa talibanerna.

Fakta: Kriget i Afghanistan

  • USA invaderade tillsammans med flera andra länder i väst Afghanistan 2001.
  • Afghanistan i södra Centralasien har genom historien genomkorsats av folkvandringar och invaderande krigshärar.
  • Sedan 1970-talet har landet aldrig haft fred. Sovjetisk invasion, milisvälde, talibanstyre och amerikanska bombningar har lagt ekonomi och infrastruktur i ruiner.
  • Miljoner afghaner är på flykt och regeringen i Kabul är splittrad och beroende av västmakternas stöd.