Nyheter

Kristna manar EU utse nytt sändebud för religionsfrihet

Läget i Afghanistan för de kristna gör att det brådskar med tillsättning, menar kristna organisationer

Publisert Sist oppdatert

Många gladdes när Christos Stylianides valdes till särskilt sändebud för religionsfrihet i våras. Nu riktas kritik mot att posten inte tillsattes när han slutade nyligen. “Vi uppmanar EU-kommissionen att snarast utse ett nytt sändebud”, skriver katolska europeiska biskopskonferensen Comece.

Dagen rapporterade i maj i år om att posten som särskilt sändebud för religionsfrihet hade tillsatts, efter att ha varit vakant i ett par år. Christos Stylianides hann dock bara med några månaders arbete med religionsfrihetsfrågor, innan han i september tillträdde som minister i Grekland med ansvar för klimat- och miljöfrågor.

Ska stödja dialog

Hittills har ingen efterträdare till Stylianides valts. Detta har fått bland annat europeiska biskopskonferensen Comece och den trosbaserade icke vinstdrivande organisationen ADF International – som arbetar för att främja religionsfrihet – att reagera. Comece uppmanar EU-kommissionen att skyndsamt tillsätta posten, liksom att förse nästa sändebud med mer resurser.

– Den svåra situationen för kristna, shiamuslimer och andra religiösa minoriteter i Afghanistan gör att det brådskar att tillsätta ett sändebud som snabbt kommer i arbete, säger Adina Portaru från ADF till Catholic News Agency.

Posten som särskilt sändebud för religionsfrihet skapades i EU 2016. Sändebudet ska bevaka religionsfriheten runt om i världen. Till uppgifterna hör bland annat att underlätta till dialog och lösningar i länder där diskriminering av troende förekommer, att stödja interkulturell och interreligiös dialog och att motverka radikalisering och extremism. Religiös mångfald och tolerans ska främjas.

“Kraftfullt agerande behövs”

Mellan 2016 och 2019 var Ján Figel sändebud, och han hjälpte under sin tid den pakistanska kristna kvinnan Asia Bibi att lämna sitt land efter att hon utsatts för förföljelse och dödshot. Nu manar ADF International EU att agera när det gäller Afghanistan och andra länder där diskriminering och förföljelse pågår.

– De som är utsatta är i stort behov av ett kraftfullt agerande från EU:s sida. Med hjälp av ett särskilt sändebud skulle Europa kunna gå i täten internationellt på detta område. Detta ledarskap behövs mer än någonsin, säger Adina Portaru.

Ján Figel blir nytt sändebud för att främja religionsfrihet (bild från ett besök Figel gjorde i Göteborg som kommissionär år 2008).
Mellan 2016 och 2019 var Ján Figel sändebud, och han hjälpte under sin tid den pakistanska kristna kvinnan Asia Bibi att lämna sitt land efter att hon utsatts för förföljelse och dödshot.

När Stylianides valdes fick dock EU-kommissionen även en del kritik angående sändebudets roll. Liberaler i Nederländerna menade att kommissionen genom att skapa ett sändebud för religionsfrihet valt att “ge efter för den ultrakonservativa högern”. Kritiken fick kommissionen att förtydliga sändebudets mandat, och i ett uttalande sa kommissionen att sändebudet ska “rikta in sig på mänskliga rättigheter i stort”.

Powered by Labrador CMS