Nyheter

Kristna NHL-spelare väljer bort regnbågsfärgade tröjor

Hänvisar till Bibeln och sin tro - NHL-klubbars Pride-kvällar splittrar spelarna för och emot

Publisert Sist oppdatert

Är det okej att strunta i att bära en regnbågsfärgad tröja? Frågan har blivit aktuell sedan två hockeyspelare i NHL – den ene ryss och den andre kanadensare – valt att avstå med hänvisning till sin kristna tro. Men frågan är mer komplex än så.

I NHL har det blivit allt vanligare att klubbar arrangerar Pridekvällar, till exempel i samband med matcher. Men för alla spelare är det inte självklart att delta i den typen av manifestationer, har det visat sig.

Först var det backen Ivan Provorov som avstod när hans lagkamrater i Philadelphia Flyers värmde upp klädda i tröjor med Pridetema vid en match i januari. Den 18 mars uteblev målvakten James Reimer då San Jose Sharks gjorde en liknande aktion.

Båda motiverar sin inställning med att de är kristna. Provorov säger att hans rysk-ortodoxa tro ligger bakom beslutet. Reimer klargör att han ”har en personlig tro på Jesus Kristus” och under hela karriären ”varit kristen, inte bara till namnet utan på alla områden i mitt liv”.

”I det här specifika fallet väljer jag att inte ansluta mig till en kampanj som går tvärtemot min personliga övertygelse som är baserad på Bibeln, den högsta auktoriteten i mitt liv”, skriver Reimer i ett uttalande på Facebook enligt CBS Sports.

James Reimer kritiseras för sitt agerande, medan omdömena om Ivan Provorov är mer förlåtande.

– Reimer är inte ryss. Han kommer från Kanada, ett land som legaliserade äktenskap för par av samma kön åtskilliga år innan USA gjorde det, säger journalisten Gabe Lehman till Washingtonstand.

Provorovs mod att som förste spelare i NHL gå mot strömmen och följa sin egen övertygelse väcker sympati. Däremot ifrågasätts om det verkliga skälet är dennes kristna tro.

Ben Noble, professor vid University College i London, argumenterar för att Provorovs agerande grundar sig på en rädsla för vilka konsekvenser hans medverkan i Pride-evenemang skulle kunna få när han återvänder till Ryssland.

Oroliga spelare

Nyligen godkände Ryssland en lag som gör det olagligt att sprida propaganda om ”icke traditionella sexuella relationer i massmedier, annonser, filmer och i sociala medier”.

– Farhågorna hos spelarna är befogade. Om du bär en Pride-tröja uppstår en osäkerhet om hur detta kommer att tas emot av polis och rättsväsen i Ryssland. Den som gör så tar en risk, anser Ben Noble.

”Jag väljer att inte ansluta mig till en kampanj som går tvärtemot min personliga övertygelse som är baserad på Bibeln”, skriver San Jose Sharks målvakt James Reimer som avstod från att delta i en manifestation för hbtq-personers rättigheter.

Josef Backholm på den kristna organisationen Family Research Council tycker att det är orimligt att beskylla någon för att vara respektlös bara för att den personen inte öppet stödjer någon annans övertygelse:

– Det är ungefär som att förvänta sig att spelarna ska ha Trump-hattar på MAGA-kvällar (Make America Great Again) eller tvinga spelarna att åka skridskor med AK47:or i händerna vid en tillställning för vapenlobbyn, anser Backholm.

Klirr i klubbkassan

Att ha spelare i sitt lag som står upp för sin tro kan resultera i ett tillskott i klubbkassan. Journalisten Suzanne Bowdey noterar att Ivan Provorovs tröja sålde slut i Flyers klubbaffär på bara 48 timmar.

Några NHL-klubbar, som Minnesota Wild, New York Rangers och New York Islanders, har avstått från att genomföra hela eller delar av sina i förväg utlovade Pride-evenemang.

Det har lett till misstankar om att ryska spelare ligger bakom klubbarnas omsvängning. Enligt det resonemanget vill klubbarna inte skylta med att spelartrupperna är oeniga i Pride-frågan, och därför ha de valt att avstå från att genomföra detta.

“Ett svårt beslut”

Frågan är om fler klubbar utöver de ovan nämnda kommer att ställa in sina Pride-evenemang. The Athletic sätter frågan i ett större perspektiv genom påpekandet att endast fem procent av spelarna i NHL kommer från Ryssland.

James Reimer, som med sina tretton säsonger är en av NHL:s mest rutinerade spelare, verkar ta uppmärksamheten med ro. Han vill dock betona att han inte tar lättsinnigt på Pride-frågan, rapporterar CNN:

– Detta var inget lätt beslut. Jag är inte rädd att stå upp för min tro på Kristus, men det är en brottningskamp eftersom jag vet att mitt ställningstagande kan uppfattas som stötande eller som ett slag i ansiktet, vilket inte är min avsikt, säger Reimer.

Enligt CBS Sports har fjorton lag i NHL sagt att de tänker genomföra Pride-kvällar under den återstående delen av säsongen 2022–23. Totalt består NHL av 32 lag.

Fotnot: I Sverige har SHL arrangerat Pride-veckor under flera år. Det innebär bland annat att lagen spelar i matchtröjor med inslag av regnbågens färger och att Svenska hockeyligan samlar hbtqi-inriktat innehåll på sin hemsida.


Powered by Labrador CMS