Nyheter
Kristna och muslimer försvarar rätten till mission
Evangeliska världsalliansen och världens största muslimska organisation har slutit överenskommelse om samförstånd

Muslimer och kristna ska respektera varandras rätt att missionera och omvända varandra. Det sa representanter för världens största muslimska organisation och Evangeliska världsalliansen under ett toppmöte för religionsfrihet i Washington DC.
Uttalandena gjordes under toppmötet för religionsfrihet i Washington DC tidigare i juli, som Dagen tidigare rapporterat om.
– Evangelikaler eftersträvar i stor utsträckning att omvända andra, vilket även islam gör. Självklart uppstår en konkurrens, men den måste äga rum i en fredlig och harmonisk miljö, sa Yaha Chloil Staquf, generalsekreteraren för Nahdlatul Ulama, rapporterar Christianity Today.
Nahdlatul Ulama är en muslimsk organisation som bildades på 1920-talet i Indonesien för att motverka utbredning av wahhabistisk islam. Organisationen samlar i dag mellan 30 och 50 miljoner muslimer, vilket gör den till världens största muslimska organisation.
“Djupa olikheter”
Evangeliska världsalliansens generalsekreterare Thomas Schirrmacher sa under toppmötet i Washington DC att samarbetet mellan organisationerna inte innebär att någon av parterna tonar ner sina sanningsanspråk. I stället är samarbetet resultatet av “djup teologisk dialog”, uppgav Schirrmacher.
– Vi arbetar tillsammans för rätten att omvända varandra. Religionsfrihet innebär inte att vi håller med varandra, utan att vi lever i fred, med våra djupa olikheter.
Uttalandena om ömsesidig respekt för den andres rätt att försöka sprida sin tro gjordes efter att parterna under toppmötets första dag undertecknat en överenskommelse om samförstånd. De två organisationerna eftersträvar enligt överenskommelsen att främja “nödvändigheten av en i sanning rättfärdig och harmonisk världsordning, byggd på respekt för varje människas lika rättigheter och värdighet”.
Traditionella samhällen “kan behöva förändra”
Representanter för Nahdlatul Ulama övergav 2019 benämning av icke-muslimer som “otrogna” som en relevant kategori, och ställde sig i stället bakom ett medborgarskapskoncept som inte tar hänsyn till religionstillhörighet.
– Traditionella samhällen behöver, om det är nödvändigt, förändra sina värderingar. Att lämna begreppet “icke-muslimer” som en juridiskt relevant kategori gör det möjligt för oss att fredligt samexistera med andra, sa Nahdlatul Ulamas generalsekreterare Staquf under toppmöte för religionsfrihet tidigare i juli, rapporterar Christianity Today.