Nyheter
Kristna politiker: "För oss är det självklart att be"
KD-politikern Roland Utbult har kritiserats för att tacka Gud och lyfta fram förbönen efter tillfrisknandet från covid-19. Dagen har pratat med två kristna politiker om hur de ser på bönens roll i politiken.

Efter att politikern och musikern Roland Utbult (KD) blivit frisk från covid-19 tackade han såväl Gud som alla som bett för honom då läget var kritiskt.
Läs mer Här lämnar Roland Utbult sjukhuset - frisk efter allvarlig covid-19
Nu har en debatt uppstått efter att GT-krönikören Csaba Perlenberg menar att förbön inte hjälper och att det knappast är till Gud man bör rikta sin tacksamhet.
"Sjukvårdens hjältar borde be en tacksamhetens bön för att Roland Utbult inte är sjukvårdspolitiker", lyder hans resonemang i en krönika i GT.
Vad säger politikerna
Efter att Dagens ledarskribent Frida Park bemött hans påstående har debatten dragit igång och de båda skribenterna har avlossat flera texter mot varandra.
Läs mer Frida Park: Mer än lovligt fel om tro nu igen, Perlenberg
Men vad säger politikerna själva? Är det lämpligt att ta med bönen in i politiken?
Tuve Skånberg är en av KD:s veteraner och sitter som ålderspresident i riksdagen, i sin yrkesroll är han pastor.
Finns det något problem med att Roland Utbult tackade Gud efter att ha blivit frisk?
– Självklart inte. Den som har problem här är Csaba Perlenberg som i sin sekularisering och aversion mot troende missar ett av de viktigaste perspektiven i livet, att kunna se hopp och tro.
Tuve Skånberg menar att bön och god läkarvård går att kombinera. Som exempel lyfter han fram fredspristagaren Denis Mukwege, pastor och läkare som är världsberömd för behandlingen av våldtagna kvinnor i konfliktens Kongo.
– Han gör en fantastisk insats som läkare, men som kristen ber han också när han behandlar sina patienter.
Brukar du som kristen politiker också be för de beslut som du är med och fattar?
– Det har inte gått en dag sedan jag kom in i riksdagen år 1991 som jag inte har bett för det jag jobbat med, säger Tuve Skånberg.
– Vi har en kristen grupp i riksdagen med medlemmar från alla partier, för oss är det en självklar uppgift att be för riksdagen, regeringen och de beslut som tas.
Blir fattigt
Men det innebär inte att förbön skulle fungera som ersättning för välgenomtänkta beslut, utan Tuve Skånberg menar att om exempelvis sjukvården ska fungera är det viktigt att utgå från beprövad vetenskap.
– Men en politik som utesluter att människor hämtar hjälp ur sin tro blir fattig och hjälplös.
Inte konstigt att tacka
Linda Modig (tidigare Ylivainio) sitter i riksdagen för Centerpartiet och har tidigare berättat för Dagen om sina planer på att bli präst. Hon säger att för en troende är det inte konstigt att man tackar sin skapare efter att ha blivit frisk.
– Jag tror säkert att Roland Utbult tackat vårdpersonalen också, men för en kristen person är det fullt naturligt att uttrycka tacksamhet när man har överlevt en så stor prövning, säger hon.
Inte robotar
Linda Modig säger att när Roland Utbult uttrycker att han kände sig stärkt av förbön visar han öppet vilken livsåskådning han själv har. Hon menar att alla politiker bär med sig sina egna föreställningar in i beslutsfattandet och det är bara bra om det blir tydligt.
– Vi politiker är inte kliniska robotar när vi fattar beslut, säger hon.
Sedan gäller det att visa gott omdöme, oavsett vad man tror på.
Ber du själv för politiska beslut?
– Ja, i generella termer. Vi ber varje söndag i Svenska kyrkan för vårt land, för kung, riksdag och regering och vi ber i riksdagens kristna grupp. Under regeringsbildningen efter valet 2018 bad jag även om vägledning i mina personliga böner.
Vad säger du till dem som menar att religion bör hållas borta från politiken?
– Det känns som en konstlad motsättning. Det är en sak att man har en viss livsåskådning, det är en annan sak hur man låter sig vägledas till politiska beslut. Men det är inte så att man bara kan lämna sin livsåskådning åt sidan.