Nyheter
Kristna profiler om Trump: ”Vi är skyldiga att hålla uppe hoppet”
Bestörtning och sorg – men också uppmaningar att stå fast vid det trotsiga hoppet i kristen tro. Det är några svar från de kristna profiler som Dagen frågat om deras spontanareaktion på valresultatet i USA.

Torsten Åhman, författare och pastor i Equmeniakyrkan:
– Jag är omskakad, omtumlad. Att detta kan hända i ett land som på så många sätt är i framkant är för mig obegripligt. Jag vill inte förneka att det funnits orsak till missnöje, men tror inte att en snäv nationalism med Trumps bisarra åtgärder kan vara ett bra botemedel.
– Det han står för är i samma division som Putin i Ryssland, Orbán i Ungern, Le Pen i Frankrike och Åkesson i Sverige. Flera av dem gör också anspråk på kristna värderingar, men vi ska inte lura oss. Det är inte en levande kristen tro de förespråkar utan nationella konservativa värderingar med religiösa förtecken som passar in i deras schema.
– För mig är det obegripligt att man som kristen kan se en lögnaktig, arrogant, främlingsfientlig person med en förskräckande raljant kvinnosyn som en företrädare för kristen tro och en lämplig ledare för nationen. Det finns andra röster från kristet håll, ofta bland demokrater, de har helt andra värderingar och de är många. I våra medier blandas ofta kristna ihop med mindre informerade vita män på landsbygden. Det är en grov karikatyr.
Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS:
– Oj, vad USA är annorlunda än Sverige. Det är ett annat samhälle och ett annat tänkande. Jag känner en oro över vad som händer nu. Det har varit en väldigt populistisk och polariserande terminologi, inte minst från Trump. Nu får man bara be och hoppas att det ändå kan komma någon slags sans och lugn och en hållning som är samlande. Det är något vi som kristna får be om.
– Hela presidentsvalskampanjen känns som en ganska sorglig historia när det gäller ledarskap, visdom och värderingar. Det har inte varit mycket att se upp till. Trump har målat upp en bild av ett korrupt Washington och att han är den ende som säger hur det är, tycker vissa.
– Nu gäller det för oss kristna att dra rätt slutsatser, att orka vara en motkultur. Att tro människor om gott och orka vara generösa, våga investera och satsa. Det är en profetisk utmaning att inte polarisera utan att vara generösa.
Helle Klein, präst i Svenska kyrkan och chefredaktör på Dagens Arbete:
– Det är en stor sorg, en sorg över att det är hatet och lögnen som har vunnit. Men det är också en allvarlig varningssignal till alla som håller på med politik att man måste analysera den här vreden. Min åsikt är att vi måste bygga jämlika samhällen. Det är en skriande ojämlikhet i USA och den leder bara till avgrunden, vilket den här valrörelsen har varit ett så avskyvärt starkt exempel på.
– Sedan ville jag ju så starkt att det skulle bli en kvinna. Men det glastaket verkar sitta benhårt fast.
– Jag har aldrig uppfattat att Trump är särskilt religiös själv, men han har talat in till de grupperna. Förr tror jag att han var för aborter, nu är han emot. Han appellerar till vapenlobbyn som går hand i hand med de konservativa. Jag tycker det är sorgligt att det finns kristna som ser något gott i det hatiska budskap som Trump står för.
– Det är oerhört viktigt, och skulle jag vilja säga en skyldighet för oss kristna i Sverige, att upprätthålla hoppet. Att inte hemfalla åt undergångsprofetior och domedagspredikningar utan att det faktiskt är viktigt att vi måste se hoppet och värna människovärdet. Det är den kamp vi måste föra nu.
Sofia Camnerin, biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan:
– Jag reagerade med viss bestörtning och viss förvåning. Samtidigt är jag utmanad av vår trotsiga kallelse att inte föda oro utan att i allt fortsätta att bära hopp och ljus. Det har alltid varit vår kallelse, även om denna världens härskare är allt annat än smidiga.
– Vi ser överallt, i Sverige och Europa, att de konservativa vindarna blåser starkt och det är nyttigt att påminna oss om att vi inte är oskyldiga.
– Den konservativa högern har länge varit en kraft och det är skrämmande att den kristna tron tolkas så, för Jesus var radikal och vände upp och ned på precis sådana maktordningar som jag tycker att många konservativt högerkristna krafter vidhåller. Min läsning av Jesus är att han var precis tvärtom.
Syster Madeleine Fredell, Dominikanersystrarna:
– Jag blev chockad. Jag var helt övertygad om att Hillary Clinton skulle vinna. Jag kan tyvärr inte respektera Donald Trump som politiker. Han har hånat muslimer och olika folkgrupper, gjort antisemitiska uttalanden, vill bygga en mur mot Mexiko och riva upp handelsavtal. Han vill förstöra den värld som, med alla brister, fungerar någorlunda. Det gör att man är i chock. Man vet inte vad den här mannen kan ta sig till.
– Han är tack och lov inte ensam att leda ett land men presidenten har ett stort maktområde och han kan skada mycket. Framför allt kan han göra många människor fattigare, kvinnor kan råka illa ut med den nya abortlag han vill få till. Olika etniska och religiösa grupper kan komma att få lida av hans politik.
– Jag tror att vi inte riktigt tagit på allvar de grupper som lämnats på efterkälken. Vi vet att man måste ha viss kunskapsnivå för att fungera i samhället. Det är framför allt medelålders lågutbildade vita män som kommit på efterkälken. Många av dem saknar kunskaper för en ny typ av arbete och är desillusionerade. Det brukar leda till att man röstar på populistiska partier och personer. Många politiker har gjort fel i att inte uppmärksamma det. Det är samma fenomen som Brexit i Storbritannien.
Joakim Lundqvist, förstepastor Livets ord Uppsala:
– Det är inte i första hand en vinnare som vann utan en förlorare som förlorade. Resultatet är en reaktion mot att en liten politisk elit haft makten väldigt länge. Trump befinner sig visserligen långt ifrån den vanliga människans liv och vardag med sina miljarder, men intrycket är att han är ”self made”. Jag ser likheter med Brexit, även det ett uttryck för missnöje och en upplevd distans mellan makten och folket.
– Hillary Clinton verkar ha missbedömt de värderingar som finns hos folket. Ett exempel är att hennes starka utspel om en liberal syn på abort och tydliga stöd för Planned Parenthood, verkar ha fått motsatt effekt. USA:s folk är förmodligen mycket mer värdekonservativa än hon hade räknat med. Jag är inte förtjust i någon av de här kandidaterna och hade verkligen gärna sett att de mer konservativa värdena hade företrätts av någon annan än Trump. Men det finns åtminstone något gott i att de ofödda barnen har en något tryggare framtid med det här valresultatet.
– Bibeln befaller oss att be för vår överhet. Paulus skrev detta medan Nero var kejsare, så det är ingen trevlig, kristen överhet han hänvisar till. Vår främsta plikt är att omsluta ett lands ledning med bön, och gör vi detta tror jag att Gud är mäktig att leda regenter som annars inte har mycket till övers för honom. Bönens kraft ska vi aldrig någonsin underskatta!
Ärkebiskop Antje Jackelén, på Twitter:
”Sanningen ska göra er fria (Joh 8:32), hävdar Jesus mot lögn och falsk frihet. Predika det, lev det! Tillsammans. För Gud älskar världen.”
Marcus Birro, författare och debattör, ur en bloggpost:
”Det är exakt så här demokrati ser ut. Så de som nu skriker högst om hur vidrigt dumma i huvudet människor är som röstat som de gjort, bevisar egentligen bara en enda sak. Att de inte förstått någonting.”
Ulf Bjereld, Tro och solidaritet, på sin blogg:
”Upplever vi just nu höjdpunkten på något som egentligen är den auktoritära högerns sista dödsskälvningar, inför en globalisering som inte kan vridas tillbaka? Eller ser vi början på ett epokskifte där många av 1789 års landvinningar om mänskliga rättigheter kastas överända och där den representativa demokratins glansdagar är över?”
Karin Wiborn, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, på sin blogg:
”De gränser som mer och mer reses mellan länder finns egentligen inte. Vi är en enda kropp och en enda mänsklighet. Just detta är något som jag skulle vilja säga till ett antal politiker, till exempel USA:s nyvalda president.”