Nyheter
Kristna värdepartiet förlorade registrering hos valmyndigheten
Satsar på att samla in namnunderskrifter igen inför nästa val

Kristna värdepartiet fick en mager utdelning i valet 2018. Nu har partiet också förlorat sin registrering hos valmyndigheten. Men partiledningen tänker försöka samla ihop 1 500 namn igen för att kunna registrera sin partibeteckning i nästa val.
Kristna värdepartiet finns inte längre upptecknad med sin partibeteckning hos valmyndigheten inför valet 2022, något som Världen i dag var först med att berätta. Att man inte längre finns kvar bland partierna upptäckte partiledningen av en slump på myndighetens webbsida nyligen, uppger man.
Orsaken är, enligt valmyndigheten, att Kristna värdepartiet inte har haft så kallade “låsta listor” med föranmälda kandidater i två val – utan har praktiserat “öppna listor” där väljarna kan skriva in ytterligare kandidater fram till valet, som i sin tur kan samtycka i efterhand.
Avförs per automatik
Saknas “låsta listor” i två val avförs den registrerade partibeteckningen per automatik hos valmyndigheten – något som efter förra valet har skett för ett 50-tal små partier i riksdags-, landstings och kommunvalen, enligt en förteckning Helena Harling, handläggare på valmyndigheten, sänder över till Dagen.
Kristna värdepartiets ordförande Mats Selander, uppger till Världen i dag att partiet tänker försöka samla in 1 500 namn igen, något som krävs för att åter registrera partibeteckningen, och för att man framöver ska kunna köra med enbart “låsta listor – som nu är avsikten.
Satsade på bibelbältet i förra valet
Kristna värdepartiet satsade i valet 2018 på frikyrkotäta kommuner i bibelbältet, men fick ingen större framgång. Bäst gick det i Aneby där partiet inhämtade 1,2 procent av rösterna. I Vaggeryd och Mullsjö fick partiet ihop 0,3 procent, och i Nässjö och Jönköping 0,2 procent.
Det finns ingen skyldighet att registrera sin partibeteckning och anmäla kandidater till valmyndigheten för att kunna delta i val. Detta krävs enbart för att kunna skydda namnen på listorna, som då ska vara anmälda senast runt april under valåret.
Det parti som vill ställa upp med “öppna listor” i valet behöver heller inte samla in 1 500 namn.